Ο ψυχολόγος Γιάννης Ξηντάρας εξηγεί γιατί αυτά τα δύσκολα Χριστούγεννα μπορούν να είναι τα καλύτερα της ζωής μας…

Χριστούγεννα, η γέννηση του Χριστού, η απόλυτη οικογενειακή ιστορία. Ένα παιδί γεννιέται, η ψυχή των γονιών αγαλιάζει, χαίρεται όλη η φύση. Έξω έχει κρύο, η οικογένεια μαζεύεται μέσα στο σπίτι, η ζεστασιά και η θαλπωρή δημιουργούν ένα αίσθημα εγγύτητας. Ναι. Αυτά τα Χριστούγεννα είναι διαφορετικά αλλά κανείς δεν μπορεί να μας στερήσει τις απλές συνθήκες που θα μας κάνουν να νοιώσουμε και να είμαστε ευτυχισμένοι, χαρούμενοι, χαμογελαστοί, γενναιόδωροι και αισιόδοξοι… Όσοι έχουν παιδιά, μικρά ή μεγάλα, ξέρουν. Γιατί τα παιδιά δίνουν ένα νόημα ακόμα μεγαλύτερο σ’ αυτές τις γιορτές. Η προσμονή των παιδιών κάνει τις μέρες σημαντικές, η λαχτάρα τους για αυτήν τη γιορτινή ατμόσφαιρα, μας δίνει ένα επιπλέον κίνητρο να είμαστε κι εμείς γελαστοί… Να στολίσουμε ένα δέντρο ή ένα κλαδί, να ψωνίσουμε ακόμη και ένα μικρό δωράκι, να γιορτάσουμε ακόμη κι αν το σπίτι δεν γεμίσει με φίλους.

Τα παιδιά, με την αθωότητα και την απλότητα τους, νοηματοδοτούν τα Χριστούγεννα και πολλαπλασιάζουν τη δυναμική του χαρακτήρα τους. Ο κόσμος της φαντασίας τους δίνει μία διάσταση σχεδόν μαγική. Δέντρο, στολίδια, φωτάκια, γιρλάντες, αρκουδάκια… Αρκούν! Και πάνω απ’όλα ο Άγιος Βασίλης! Αυτός ο καταπληκτικός άγιος των παιδιών _ μικρών και μεγάλων! Αυτή η μοναδική φιγούρα που κάνει το αδύνατο δυνατό και το όνειρο πραγματικότητα. Mεγάλος, παχουλός, άσπρα γένια και πάνω απ’όλα καλόκαρδός και γελαστός. Το δώρο του Άγιου Βασίλη είναι η πεμπτουσία των Χριστουγέννων! Όλα τα άλλα, φαντάζουν μικρά κι ασήμαντα μπροστά του.

Γράψτε του με τα παιδιά σας γράμματα, δίνοντας υποσχέσεις για καλοσύνες και υπακοές… Βάλτε μέσα ζωγραφιές, ευχές, παραγγελίες, ελπίδες, όνειρα… Αφήστε του γάλα και κουλουράκια και αφού καθαρίσετε το τζάκι πηγαίνετε για ύπνο και περιμένετε… Ακούστε Χριστουγεννιάτικα τραγούδια, δειπνήστε οικογενειακά, νιώστε χαρούμενοι. Μέσα στην ρουτίνα της καθημερινότητας και τις δυσκολίες μιας παγκόσμιας κακής συγκυρίας, μην ξεχνάτε ότι είστε μαζί και πως η γιορτή των Χριστουγέννων είναι πιο λαμπρή και από το άστρο της Βηθλεέμ! Χαρείτε τα παιδάκια σας, το αξίζετε και το αξίζουν. Αγαπάτε, εαυτόν και αλλήλους. Συγχωρέστε, εαυτόν και αλλήλους. Χαλαρώστε, αφεθείτε σε μια εορταστική αγκαλιά. Συν-κινηθείτε, αφήστε τα συναισθήματα σας να πλημμυρίσουν την ψυχή σας. Επικοινωνήστε το μήνυμα της χαράς και της ελπίδας. Και Βάλτε σαν στόχο τα φετινά Χριστούγεννα να είναι τα καλύτερα Χριστούγεννα που ζήσατε ποτέ!

Διαβάστε επίσης

Γάτα: Πώς θα παραμείνει το χριστουγεννιάτικο δέντρο όρθιο!

Κορωνοϊός: Έτσι θα μείνετε ασφαλείς αυτά τα Χριστούγεννα

Γιορτές με οικογένεια ή φίλους; Αυτή είναι η σωστή απόφαση