Όταν γινόμαστε γονείς, τα παιδιά μας ισοδυναμούν με ολόκληρο τον κόσμο μας. Η ζωή μας αλλάζει εντελώς, η μέρα μας ξεκινά με τα παιδιά μας και τελειώνει με αυτά, εμείς και εκείνα μοιάζουμε γινόμαστε ένα, σχεδόν στα πάντα. Τους κρατάμε το χέρι στα πρώτα τους βήματα, τα βοηθάμε να ντύνονται και να δένουν κορδόνια, κάνουμε μαζί τα μαθήματα, γινόμαστε βράχος στα ζόρικα και ασπίδα στα καθημερινά. Αρχικά, όταν το παιδί μας είναι μικρό, είναι δεδομένο ότι χρειάζεται βοήθεια. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς όταν μπορεί πλέον να διαχειριστεί κάποια πράγματα μόνο του, (όπως το να δένει τα κορδόνια του ή να πλένει το πιάτο του μετά το πρωινό) πρέπει να τους αφήνουμε τον δικό τους χώρο. Αυτό είναι το «lazy parenting». Το να βοηθάμε το παιδί μας κάποιες φορές και όχι όλες τις στιγμές!

Η Κάρολιν Βάγκνερ, θεραπεύτρια της μητρικής ψυχικής υγείας στο Κέντρο Συμβουλευτικής στο Γουίλμετ του Ιλλινόι των ΗΠΑ, γράφει σε ένα άρθρο της : «Εάν είμαστε διαρκώς δίπλα στα παιδιά, εκείνα, ανάλογα με την ηλικία τους, μπορεί να αρχίσουν να εσωτερικεύουν μια πεποίθηση ότι είναι ανίκανα. To «lazy parenting» παρέχει στο παιδί σας ευκαιρίες να αναπτύξει μια αίσθηση αυτό-αποτελεσματικότητας, η οποία με τη σειρά της θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη, την ανεξαρτησία και την ευθύνη του». Το να είστε… lazy parent σημαίνει πως είστε εκεί για το παιδί σας όποτε το χρειάζεται, αλλά ταυτόχρονα το αφήνετε να έχει τις δικές του εμπειρίες. Ότι του προσφέρετε τον χώρο για να αναπνεύσει και τον χρόνο για να σκεφτεί και πως κυρίως του δίνετε την δυνατότητα να γίνει ανεξάρτητο. Ακολουθούν κάποια από τα κύρια οφέλη της ιδέας:

Σας δίνει χρόνο για τον εαυτό σας

Όταν δεν ανησυχείτε συνεχώς για το παιδί σας και γνωρίζετε ότι είναι ασφαλές, έχετε χρόνο για τον εαυτό σας. Πότε ήταν η τελευταία φορά που χαλαρώσατε ή κάνατε κάτι που σας αρέσει; Πόσες εξόδους ακυρώσατε επειδή το παιδί σας χρειαζόταν; Λοιπόν, μερικές φορές, πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι το παιδί σας μπορεί να μην σας χρειάζεται και ότι εσείς δεν είσαι έτοιμοι να το αφήσετε μόνο.

Χτίζει μια σχέση εμπιστοσύνης

Το να εμπιστεύεσαι κάποιον είναι αμφίδρομο. Ειδικά όταν πρόκειται για τα παιδιά σας, θα ξέρουν ότι τα αφήνετε μόνα τους όχι επειδή πρέπει, αλλά επειδή πιστεύετε σε αυτά, ότι θα ολοκληρώσουν την εργασία που τους ζητήσατε να κάνουν. Ακόμα κι αν κάνουν κάτι λάθος θα φροντίσουν να μην το επαναλάβουν. Έτσι, χωρίς να τα τιμωρείτε, τα διδάσκετε τη διάκριση μεταξύ σωστών ή λανθασμένων αποφάσεων και ενεργειών.

Διαμορφώνει την προσωπικότητα του παιδιού σας

Δεδομένου ότι θα μπορεί να πάρει τις δικές του αποφάσεις, το παιδί θα αναπτύξει επίσης τις δεξιότητές του στην επίλυση προβλημάτων. Όταν το παιδί σας έχει την ελευθερία να παίρνει κάποιες αποφάσεις μόνο του, αυξάνει την αυτοπεποίθησή του. Αρχίζει να πιστεύει στον εαυτό του. Με την πάροδο του χρόνου, θα έχει τις δικές του απόψεις και ατομικότητα, οι οποίες καλλιεργούν επίσης ηγετικές ιδιότητες και ακόμη θα θυμούνται να μην επαναλάβουν το ίδιο λάθος όταν γίνουν γονείς. Διασφαλίζετε έτσι την ανεξάρτητη ανάπτυξη του παιδιού σας, ενώ το φροντίζετε και το περιποιείσθε.

Διαβάστε επίσης

Εφηβεία: Έτσι θα στηρίξετε αποτελεσματικά το παιδί σε αυτή τη μεταβατική περίοδο

Ανησυχείτε αν είστε «σωστοί» γονείς: Απαντήστε πρώτα σε αυτές τις 24 ερωτήσεις

Μαθησιακές δυσκολίες: Πώς, πότε και τί λέμε στο παιδί