Μπορεί η πανδημία του νέου κορωνοϊού να έφερε τα πάνω κάτω στην καθημερινότητα του σύγχρονου μαθητή, τίποτα όμως δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στα όνειρά του για ένα καλύτερο μέλλον… για όλους.

Έτσι, παρά τις πρωτόγνωρες και δύσκολες συνθήκες, ολοκληρώθηκε ο 6ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2020 από τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστήμης WRO Hellas με στρατηγικό συνεργάτη την COSMOTE, με μεγάλη μάλιστα συμμετοχή.

Σχεδόν 6.000 μαθητές και περισσότερες από 1.600 ομάδες από σχολεία σε όλη την επικράτεια συμμετείχαν στους τελικούς αγώνες για τις ομάδες δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, είτε με εξ αποστάσεως αξιολογήσεις, είτε με φυσική παρουσία των μαθητών στις εγκαταστάσεις της OTE Academy – τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Πρόκειται για σημαντικά μεγάλη συμμετοχή, στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, που απέδειξε πως, παρά τις ιδιαιτερότητες της φετινής σχολικής χρονιάς, οι μαθητές κατάφεραν να διαπρέψουν.

Η ομάδα Minders 2, που έλαβαν τη 3η θέση στο Δημοτικό, κατασκεύασαν ένα ρομποτικό σύστημα, το οποίο έχει τοποθετηθεί σε ένα έξυπνο σπίτι και λειτουργεί ως σταθμός αποθήκευσης νερού.

Με τη βοήθεια των ψηφιακών μέσων, οι μαθητικές ομάδες συνεργάστηκαν αποτελεσματικά, παρουσιάζοντας έτσι πρωτοποριακές νέες λύσεις και ολοκληρωμένες ρομποτικές κατασκευές, εμπνευσμένες -μεταξύ άλλων- από την κλιματική αλλαγή, την αγροτική παραγωγή και τυποποίηση, τις εφευρέσεις του Αρχιμήδη και του Da Vinci, κ.ά. (Μπορείτε να δείτε τις νικήτριες ομάδες του φετινού διαγωνισμού εδώ.)

Πάνω από το 20% των ελληνικών σχολείων συμμετέχει στους διαγωνισμούς Εκπαιδευτικής Ρομποτικής που διοργανώνει ο WRO Hellas με στρατηγικό συνεργάτη την COSMOTE, ενώ από το 2015 έως σήμερα, οι συμμετοχές των μαθητών έχουν ξεπεράσει τις 24.000. Ιδιαίτερα για την φετινή χρονιά της πανδημίας, ο πρόεδρος του WRΟ Hellas, Ιωάννης Σομαλακίδης, ανέφερε: «Κάθε χρόνο εντυπωσιαζόμαστε από τα παιδιά που συμμετέχουν στους Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, αλλά φέτος ειδικά οι μαθητές υπήρξαν πρότυπο συνέπειας και εργατικότητας  στις προπονήσεις τους εν μέσω πανδημίας, φέρνοντας προς αξιολόγηση εξαιρετικές ρομποτικές λύσεις. Πολλά συγχαρητήρια σε όλες τις ομάδες, στους προπονητές δασκάλους τους, καθώς και στους γονείς τους. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που όλο και περισσότεροι μαθητές στην Ελλάδα ασχολούνται με την εκπαιδευτική ρομποτική, το STEM και την τεχνολογία».

Οι Future Scientists 2, που έλαβαν την 1η θέση στην κατηγορία Open Δημοτικού στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής από τον WRO Hellas με στρατηγικό συνεργάτη την COSMOTE, παρουσίασαν ένα αυτοματοποιημένο σύστημα μεταφοράς μετάλλων και μαρμάρου σε ορυχείο της αρχαιότητας.

Ο Παναγιώτης Γαβριηλίδης, Chief Marketing Officer Οικιακών Πελατών Ομίλου ΟΤΕ, δήλωσε πως «αξίζουν πολλά μπράβο σε αυτά τα παιδιά, που παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες που έχει προκαλέσει η πανδημία -ειδικά για τους μαθητές- συνέχισαν να δουλεύουν ομαδικά πάνω σε ρομποτικές λύσεις, για τη συμμετοχή τους στον φετινό διαγωνισμό» επισημαίνοντας ότι «Η COSMOTE θα συνεχίσει να επενδύει στη διάδοση της εκπαιδευτικής ρομποτικής στα ελληνικά σχολεία. Η ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των παιδιών, η καλλιέργεια της ομαδικότητας και της δημιουργικότητας, είναι επένδυση στο μέλλον της χώρας μας. Με το πάθος και τις ιδέες των νέων ανθρώπων και με τη δύναμη της τεχνολογίας, μπορούμε να φτιάξουμε έναν κόσμο καλύτερο για όλους».

Η ομάδα Roboarna #2, παρουσίασαν στην Open κατηγορία Δημοτικού από τον Αρχιμήδη στον Da Vinci, ένα αυτοματοποιημένο λιμάνι, για λιγότερους ρίπους για την προστασία του περιβάλλοντος.

Στους Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Εκπαιδευτικής Ρομποτικής όλοι βγαίνουν κερδισμένοι: σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του διαγωνισμού, το 85% των συμμετεχόντων δήλωσε, ότι βελτίωσαν τις δεξιότητές τους στον προγραµµατισµό, ενώ 7 στους 10 μαθητές ανέφεραν ότι μετά την εμπειρία τους στους διαγωνισμούς, είναι πιθανότερο να επιλέξουν καριέρα σχετική µε τους τοµείς του STEM.

Μέσω της συνεργασίας του WRO Hellas με την COSMOTE, κάθε χρόνο 1.500 εκπαιδευτικοί παρακολουθούν δωρεάν σεμινάρια κατάρτισης στην εκπαιδευτική ρομποτική και έχουν αναπτυχθεί σχετικά online βιβλία κατάρτισης.

Η COSMOTE διαχρονικά στηρίζει τους νέους και την ανάπτυξη των ψηφιακών τους δεξιοτήτων, μέσα από τομείς όπως η εκπαιδευτική ρομποτική και το STEM. Όραμά της είναι η δημιουργία -με τη δύναμη της τεχνολογίας- ενός κόσμου καλύτερου για όλους, με πρόσβαση στις δυνατότητες και τα οφέλη της νέας ψηφιακής κοινωνίας. Το 2019, η συνολική κοινωνική συνεισφορά της εταιρείας, ανήλθε σε €3,6 εκατ. Περισσότερα στον Ενιαίο Απολογισμό Βιώσιμης Ανάπτυξης Ομίλου ΟΤΕ 2019.