Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα σε έγκριτο επιστημονικό περιοδικό, η βιταμίνη D κατάφερε να καταπραΰνει τα συμπτώματα που βίωναν τα παιδιά που έπασχαν από σοβαρή ατοπική δερματίτιδα ή έκζεμα.

Στην τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή που δημοσιεύθηκε στο Pharmacology Research & Perspectives, οι ερευνητές ανέδειξαν τα αποτελέσματα από 86 πάσχοντες από τη φλεγμονώδη δερματική πάθηση, οι οποίοι ολοκλήρωσαν τη δοκιμή λαμβάνοντας είτε συμπληρώματα βιταμίνης D καθημερινά είτε ένα εικονικό φάρμακο. Η φαρμακευτική αυτή αγωγή προστέθηκε στην κλασική ιατρική φροντίδα τους για διάστημα 12 εβδομάδων.

«Η βιταμίνη D, είτε μέσω διατροφής είτε μέσω συμπληρωμάτων, θα μπορούσε να αποτελέσει μια αποτελεσματική επικουρική θεραπεία που θα βελτιώνει τα κλινικά αποτελέσματα των ασθενών με σοβαρή ατοπική δερματίτιδα», σημειώνουν οι συγγραφείς από το Εθνικό Ινστιτούτο Ηπατολογίας και Τροπικής Ιατρικής της Αιγύπτου.

Σημειώνεται ότι η ατοπική δερματίτιδα είναι μια χρόνια υποτροπιάζουσα φλεγμονώδης δερματική ασθένεια με διαλείπουσες εκρήξεις και εξουθενωτικά αποτελέσματα για την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Είναι η πιο συνηθισμένη δερματική διαταραχή στα παιδιά, που επηρεάζει περίπου το 15% έως το 20% παγκοσμίως.

Διαβάστε επίσης

Άσθμα: Ο παράγοντας – κλειδί που θωρακίζει τους πνεύμονες του παιδιού

Έτσι αντιμετωπίζεται το ενοχλητικό έκζεμα

Κορωνοϊός: Πώς βοηθάει η βιταμίνη D στη μάχη με τον ιό;