Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Davis στην Καλιφόρνια μελέτησαν την επίδραση της κατάστασης του ανοσοποιητικού συστήματος της εγκύου στην εμφάνιση προβλημάτων συμπεριφοράς και διαχείριση των συναισθημάτων στα παιδιά με αυτισμό, καθώς και το ρόλο που διαδραματίζει το φύλο του παιδιού στη συχνότητα εκδήλωσής τους.

Η σχετική μελέτη, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύονται στο Translational Psychiatry, διαπίστωσε ότι τα παιδιά με αυτισμό που γεννήθηκαν από μητέρες που εμφάνιζαν δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος κατά τη διάρκεια της κύησης είχαν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν συμπεριφορικά και συναισθηματικά προβλήματα.

Παράλληλα, τα αγόρια επιβεβαιώθηκε ότι είναι πιο ευάλωτα σε αυτή την αλληλεπίδραση.

Μεταξύ των ανοσολογικών καταστάσεων που εξετάστηκαν βρίσκονται οι αλλεργίες, το άσθμα, αυτοάνοσα νοσήματα, αυτοφλεγμονώδη και σύνδρομα ανοσολογικής ανεπάρκειας.

Προηγούμενες μελέτες έχουν ήδη καταδείξει πως είναι πιο συνήθεις οι ανοσολογικές καταστάσεις της μητέρας σε παιδιά με διαταραχή αυτιστικού φάσματος.

Για τις ανάγκες της μελέτης εξετάστηκε το ανοσολογικό ιστορικό 363 μητέρων και των παιδιών τους (252 αγόρια και 111 κορίτσια), με μέση ηλικία τα τρία έτη.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν το βαθμό αυτισμού των παιδιών, ένα σύνολο συμπεριφορικών και συναισθηματικών προβλημάτων, όπως η επιθετικότητα και το άγχος, καθώς και την ανάπτυξη και τις γνωστικές λειτουργίες.

Και διαπίστωσαν ότι το 27% των μητέρων παρουσίαζε κάποια ανοσολογική κατάσταση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης -εξ αυτών το 64% ανέφερε ιστορικό άσθματος, την πιο κοινή ανοσολογική κατάσταση. Άλλες συχνές καταστάσεις ήταν η θυρεοειδίτιδα του Hashimoto (υποθυρεοειδισμός), η νόσος του Raynaud  (αγγειοσυσπαστική διαταραχή στη ροή του αίματος), η αλωπεκία, η ψωρίαση και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι το ανοσολογικό προφίλ της μητέρας συσχετίζεται με αυξημένα προβλήματα συμπεριφοράς και διαχείρισης των συναισθημάτων, αλλά όχι με μειωμένη γνωστική λειτουργία σε παιδιά με αυτισμό.

Το φύλο του παιδιού αλληλεπιδρά επίσης σε σημαντικό βαθμό με το ανοσολογικό προφίλ της μητέρας, με τα αγόρια να είναι αρκετά πιο ευάλωτα, όπως καταγράφει η νέα μελέτη.

Η διαταραχή αυτιστικού φάσματος είναι τέσσερις φορές πιο συχνή στα αγόρια απ’ ότι στα κορίτσια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

Επ’ αυτού, ο Paul Ashwood, καθηγητής Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, επισημαίνει πως το ανοσολογικό προφίλ της μητέρας μπορεί να αποτελεί περιβαλλοντικό παράγοντα που συμβάλει ως προς αυτή την τάση.

Η μελέτη διαπίστωσε πως η προϋπάρχουσα ανοσολογική κατάσταση της μητέρας ήταν πιο συχνή στα αγόρια (31%) σε σύγκριση με τα κορίτσια (18%). Συγκεκριμένα, το άσθμα ήταν δύο φορές πιο κοινό στις μητέρες αγοριών με αυτισμό απ’ ότι στις μητέρες κοριτσιών.

Διαβάστε ακόμη

Αυτισμός: Ένα απροσδόκητο μέσο που μειώνει το στρες γονέων και παιδιών

Αυτισμός και Διατροφικές Διαταραχές: Δείτε τι τα συνδέει

Αυτισμός: Ένα βήμα πιο κοντά στη θεραπεία που ομαλοποιεί την κοινωνική συμπεριφορά