Οι ατομικές δραστηριότητες των παιδιών στο εξωτερικό περιβάλλον ίσως κρατούν τον πρωταρχικό ρόλο στο να συνδεθούν και να αγαπήσουν τη φύση αντλώντας παράλληλα όλα τα οφέλη για την ψυχική και σωματική τους υγεία, βάσει των ευρημάτων μελέτης του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας.

Οι ομαδικές δραστηριότητες είναι φυσικά εξαιρετικά σημαντικές και απαραίτητες για το χτίσιμο του δεσμού με τη φύση, την υγεία, χαρά και κοινωνικοποίηση των παιδιών, πάντως σύμφωνα με τη νέα έρευνα το σημείο εκκίνησης για τη δυνατή, εφ’ όρου ζωής σύνδεση παιδιού-φύσης είναι να μπορούν να μείνουν οι δύο τους «μόνοι».

«Για να δημιουργήσετε έναν ισχυρό δεσμό με τη φύση, πρέπει να δώσετε στα παιδιά τη δυνατότητα να είναι μόνα στη φύση ή να βιώσουν τη φύση κατά τον οποίο μπορούν να συνδεθούν προσωπικά με αυτήν, αλλά πρέπει και να το ενισχύσετε αυτό με κοινωνικές εμπειρίες με άλλα παιδιά ή ενήλικες», επισημαίνει η επίκουρη καθηγήτρια Kathryn Stevenson.

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές συνομίλησαν με 1.285 παιδιά, ηλικίας 9 έως 12 ετών, στη Βόρεια Καρολίνα. Η έρευνα επικεντρώθηκε στον εντοπισμό των τύπων δραστηριοτήτων που βοηθούν τα παιδιά να χτίσουν έναν ισχυρό δεσμό με τη φύση, τον οποίο όρισαν στη βάση του πόσο απολαμβάνουν τα παιδιά να βρίσκονται στο εξωτερικό περιβάλλον και αισθάνονται άνετα εκεί.

Ρώτησαν τα παιδιά για τις δραστηριότητές τους στην ύπαιθρο, όπως ψάρεμα, πεζοπορία, κυνήγι (δεδομένου ότι η έρευνα διεξήχθη στις ΗΠΑ), κάμπινγκ και διάφορα αθλήματα, και τους ζήτησαν να τους μεταφέρουν τα συναισθήματά τους για τη φύση συνολικά. Στη συνέχεια, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τις απαντήσεις των παιδιών για να εκτιμήσουν ποιες δραστηριότητες συνδέονταν ή οδηγούσαν σε έναν πιο ισχυρό δεσμό τους με τη φύση.

Διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που συμμετείχαν σε ατομικές δραστηριότητες είχαν χτίσει έναν δυνατό δεσμό με τη φύση, ενώ είδαν παράλληλα πως οι ομαδικές δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους, όπως τα αθλήματα και το κάμπινγκ, συνέβαλαν στην εδραίωση των ισχυρότερων δεσμών που διέκριναν στα παιδιά.

«Παρατηρήσαμε ότι υπήρχαν διαφορετικοί συνδυασμοί συγκεκριμένων δραστηριοτήτων που μπορούν να οικοδομήσουν έναν ισχυρό δεσμό με τη φύση. Αλλά ένα βασικό σημείο εκκίνησης ήταν να βρίσκονται έξω, σε μια πιο μοναχική δραστηριότητα», επισήμανε η Kathryn Stevenson.

Διαβάστε ακόμη

Πέντε τρόποι να μεγαλώσουμε χαρούμενα παιδιά

Αυτή είναι η κίνηση κλειδί για το καλό της υγείας μας και του πλανήτη