Μήπως θυμάστε την μαμαδίστικη αγκαλιά με νοσταλγία και την αναπολείτε;

Μήπως ανήκετε σε εκείνους που νιώθουν ότι έχουν έλλειμμα από την έλλειψή της;

Μήπως ανήκετε σε εκείνους που παραπονιούνται ότι δεν τους δόθηκε αυτή η μητρική αγκαλιά και πόσο αλήθεια την ζηλεύουν όταν την βλέπουν σε άλλους; Η ψυχολόγος Μαρίνα Μόσχα αποκαλύπτει το υποκατάστατό της.

Πως μπορεί να εκδηλωθεί το μητρικό ενδιαφέρον όταν αυτή η αγκαλιά βρίσκεται …μακριά; Όταν η σύγχρονη καθημερινότητα δεν επιτρέπει τη διαρκή φυσική μας παρουσία κοντά στο παιδί; Μπορεί ένα τηλεφώνημα να αποδειχθεί τόσο ευεργετικό και ανακουφιστικό όσο η αγκαλιά μίας μητέρας;

Σύμφωνα με τα ερευνητικά δεδομένα, το άκουσμα της φωνής μίας μητέρας μπορεί να οδηγήσει στην εκκίνηση παρόμοιων νευρο-βιοχημικών αντιδράσεων και εκκρίσεων στον ανθρώπινο εγκέφαλο, όπως ακριβώς και η αγκαλιά της. Πιο συγκεκριμένα, η ορμόνη ωκυτοκίνη, η οποία, μεταξύ άλλων, προωθεί τη συναισθηματική σύνδεση ανάμεσα στη μητέρα και στο βρέφος, έχει συνδεθεί εδώ και αρκετές δεκαετίες με τη στενή σωματική επαφή μητέρας – παιδιού (κυρίως μέσα από τη διαδικασία του θηλασμού). Οι ερευνητές λοιπόν, μέσα από πολυπαραγοντικά και πολυεπίπεδα πειράματα διαπίστωσαν, ότι τα παιδιά που επικοινωνούν συχνότερα μέσω τηλεφώνου με τη μητέρα τους, εμφανίζουν παρόμοιες ορμονικές αντιδράσεις (αυξημένη έκκριση της ωκυτοκίνης – ορμόνη της ζεστασιάς και της αγάπης – και μείωση των επιπέδων κορτιζόλης – ορμόνη του στρες – στον οργανισμό), όπως εάν αλληλεπιδρούσαν μαζί της από κοντά.

Πέντε λόγοι για να επικοινωνείτε καθημερινά τηλεφωνικά με το παιδί σας:

  1. Του παρέχετε αίσθηση ασφάλειας, προκειμένου να μην παραιτηθεί και να συνεχίσει να δραστηριοποιείται ανεξάρτητα από εσάς, έως ότου επιστρέψετε κοντά του.
  2. Ενισχύετε την εμπιστοσύνη του προς το πρόσωπό σας, ενώ συγχρόνως καλλιεργείτε μία πιο ουσιαστική και ποιοτική σχέση γονέα – παιδιού.
  3. Έχετε τη δυνατότητα να μπείτε στη θέση του παιδιού, επειδή το αγαπάτε και το αποδέχεστε άνευ όρων, και επομένως μπορείτε να συναισθανθείτε τους προβληματισμούς και τις επιθυμίες του.
  4. Είστε ο μόνος άνθρωπος, που μπορεί να αφουγκραστεί πραγματικά τις ανάγκες του, εφόσον εσείς το γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα.
  5. Παρέχετε τις πιο ασφαλείς κατευθυντήριες οδηγίες και συμβουλές.

Τέλος, να θυμάστε, ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διαβεβαιώνετε το παιδί σας (ιδιαίτερα όταν είναι αρκετά μικρό σε ηλικία), ότι πολύ σύντομα θα επιστρέψετε κοντά του, και ότι θα είσαστε διαθέσιμοι για να συζητήσετε τις δυσκολίες, που πιθανόν αντιμετωπίζει και να αναγνωρίσετε τα επιτεύγματα του.

Διαβάστε επίσης

Ο πολύτιμος ρόλος του πατέρα στην ανατροφή του παιδιού

Προσέχετε όταν μιλάτε μόνοι στον εαυτό σας – Το παιδί ακούει…

Η προσωπικότητα της μητέρας επηρεάζει τις ικανότητες του παιδιού