Ο μαιευτήρας-γυναικολόγος και ειδικός αναπαραγωγής, Κωνσταντίνος Κωσταράς, μας προτείνει 6 φυσικούς τρόπους για να βελτιώσουμε την γονιμότητά μας.

1. Φροντίστε να τρώτε τρόφιμα που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά
Τα αντιοξειδωτικά όπως το φυλλικό οξύ και ο ψευδάργυρος μπορούν να βελτιώσουν τη γονιμότητα, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες καθώς απενεργοποιούν τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου στο σώμα σας, οι οποίες μπορούν να βλάψουν τόσο τα σπερματοζωάρια όσο και τα κύτταρα των ωαρίων. Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε νέους, ενήλικες άνδρες, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 75 γραμμαρίων καρυδιών κάθε μέρα, βελτίωσε την ποιότητα του σπέρματος. Άλλη μελέτη που παρακολούθησε 60 ζευγάρια που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση, διαπίστωσε ότι η λήψη αντιοξειδωτικού συμπληρώματος είχε ως αποτέλεσμα 23% μεγαλύτερη πιθανότητα σύλληψης. Τρόφιμα όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα καρύδια είναι γεμάτα από ευεργετικά αντιοξειδωτικά όπως οι βιταμίνες C και E, το φυλλικό οξύ και το β-καροτένιο.

2. Αποφύγετε τα λιπαρά τρόφιμα
Η κατανάλωση υγιούς λίπους κάθε μέρα είναι σημαντική για την ενίσχυση της γονιμότητας. Ωστόσο, τα trans λιπαρά συσχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο υπογονιμότητας, λόγω των αρνητικών τους επιδράσεων στην ευαισθησία στην ινσουλίνη. Τα trans λιπαρά βρίσκονται συνήθως στα υδρογονωμένα φυτικά έλαια, στην μαργαρίνη, στα τηγανητά τρόφιμα και στα μεταποιημένα προϊόντα και αρτοσκευάσματα. Για να αυξήσετε τα επίπεδα γονιμότητας, καταναλώστε τροφές πλούσιες σε υγιή λίπη, όπως το αβοκάντο, ο τόνος και το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

3. Γίνετε δραστήριες
Η άσκηση έχει πολλά οφέλη για την υγεία σας, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης γονιμότητας. Στην πραγματικότητα, ο καθιστικός τρόπος ζωής συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο υπογονιμότητας. Ωστόσο, η επιβολή μέτρου είναι καθοριστική. Η υπερβολική άσκηση υψηλής έντασης έχει συσχετιστεί με μειωμένη γονιμότητα σε ορισμένες γυναίκες, αφού μπορεί να αλλάξει το ενεργειακό ισοζύγιο στο σώμα και να επηρεάσει αρνητικά το αναπαραγωγικό σύστημα ή την ωορρηξία.

4. Πάρτε χρόνο για να χαλαρώσετε
Το άγχος είναι από τους μεγαλύτερους εχθρούς της γονιμότητας. Αυτό πιθανόν να οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές που εμφανίζονται όταν αισθάνεστε άγχος. Το άγχος και η κατάθλιψη επηρεάζουν περίπου το 30% των γυναικών που παρακολουθούνται από κλινικές γονιμότητας. Οι κατάλληλες συμβουλές και η υποστήριξη, μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα άγχους και συνεπώς να αυξήσουν την πιθανότητα εγκυμοσύνης.

5. Αποφύγετε το αλκοόλ και την καφεΐνη
Το αλκοόλ είναι αποδεδειγμένη εμβρυοτοξική ουσία. Είναι επιβεβλημένη η αποφυγή του καθώς μπορεί να επηρεάσει την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου. Επιπλέον, πολλές έρευνες έχουν συσχετίσει την κατανάλωση οινοπνεύματος με την υπογονιμότητα.

Η καφεΐνη μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά τη γυναικεία γονιμότητα. Μια μελέτη δείχνει ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν καθημερινά πάνω από 500 mg καφεΐνης χρειάζονται έως και 9,5 παραπάνω μήνες για να επιτύχουν εγκυμοσύνη. Η αυξημένη πρόσληψη καφεΐνης πριν από την εγκυμοσύνη συνδέεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο αποβολής.

6. Στοχεύστε το «ιδανικό βάρος».
Το βάρος είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζει τη γονιμότητα. Τα παραπανίσια κιλά μπορούν να αλλάξουν τα επίπεδα των ορμονών που ρυθμίζουν την ωορρηξία. Ωστόσο, ακόμα και οι λιποβαρείς γυναίκες, ενδέχεται να αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως αναστολή ωορρηξίας. Αποφύγετε τις ακραίες δίαιτες και ακολουθείστε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής.