Οι παππούδες που συχνά πυκνά φιλοξενούν τα εγγόνια τους στο σπίτι, έστω και για λίγες ώρες, θα πρέπει να είναι σίγουροι ότι κρατούν τα φάρμακά τους σε ασφαλές σημείο μακριά από τα παιδιά.
Αυτό υποστηρίζει μια έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Pediatrics, η οποία διαπίστωσε ότι περισσότερα από τα μισά ατυχήματα δηλητηρίασης με συνταγογραφημένη φαρμακευτική αγωγή συνέβησαν επειδή οι ενήλικες είχαν μεταφέρει τα χάπια από ένα δοχείο που είναι δύσκολο να ανοιχτεί από παιδί, πριν αυτό το ανακαλύψει.
Οι ερευνητές του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων εξέτασε κλήσεις που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ Φεβρουαρίου και Σεπτεμβρίου του 2017 σε πέντε κέντρα δηλητηριάσεων για να προσδιορίσουν ποιες είναι οι συχνότερες συνθήκες αυτών των ατυχημάτων.
Όπως αποδείχθηκε, τις περισσότερες φορές τα χάπια που έβρισκαν τα παιδιά ανήκαν σε κάποιον από τους γονείς, αλλά σε περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις που περιελάμβαναν επικίνδυνη φαρμακευτική αγωγή, τα φάρμακα ανήκαν στον παππού ή τη γιαγιά. Οι αγωγές αυτές περιελάμβαναν φάρμακα για τη θεραπεία του διαβήτη ή καρδιακών παθήσεων.
Γεγονός είναι πως μια συσκευασία ασφαλής για τα παιδιά μπορεί να βοηθήσει στην προστασία τους, αλλά πολλές φορές είναι δύσχρηστη για τους ενήλικες. Οι συγγραφείς της μελέτης διαπίστωσαν πως οι πιο συχνές περιπτώσεις δηλητηρίασης οφείλονταν στο γεγονός ότι οι ενήλικες έβαζαν τα χάπια στα ειδικά κουτιά οργάνωσης φαρμάκων που δεν είναι ασφαλή για τα παιδιά, τα αποθήκευαν σε μικρές πλαστικές σακούλες ή τα άφηναν σε κάποια επιφάνεια στην οποία είχε πρόσβαση το παιδί. Σε άλλες περιπτώσεις, τέλος, τύχαινε το παιδί να βρει κι ένα χάπι που είχε πέσει στο πάτωμα.
Διαβάστε επίσης
Γιατί να (μην) στείλουμε το παιδί διακοπές με τον παππού και τη γιαγιά