Ξεκίνησε και πάλι η προσφορά γευμάτων σε μαθητές που φοιτούν σε σχολεία ευπαθών περιοχών από το Ινστιτούτο Prolepsis μέσω του Προγράμματος ΔΙΑΤΡΟΦH.

Δεδομένων των συνθηκών λόγω του κορωνοϊού, ειδικά σχεδιασμένα πακέτα τροφίμων διανέμονται από την Τρίτη 19 Μαΐου σε σχολεία του Προγράμματος ΔΙΑΤΡΟΦΗ. Περιλαμβάνουν είδη που καλύπτουν ένα υγιεινό και πλήρες δεκατιανό για 15 ημέρες (αυγά, γάλα εβαπορέ, φρούτα και λαχανικά, προϊόντα δημητριακών και αρτοσκευάσματα ολικής άλεσης κ.ά.). Τα γεύματα θα διανεμηθούν σε σχολεία όλων των βαθμίδων που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα.

Επειδή η ανάγκη σίτισης παραμένει μεγάλη για τους μαθητές των σχολείων που παραμένουν κλειστά (νηπιαγωγεία και δημοτικά), έχει προγραμματιστεί η διάθεση τροφίμων και για αυτά τα σχολεία. Η παραλαβή των πακέτων θα γίνεται από τους γονείς, έπειτα από συνεννόηση με τους διευθυντές των σχολικών μονάδων. Κατά τη διαδικασία παραλαβής και διανομής των τροφίμων έχουν προβλεφθεί και εφαρμόζονται οδηγίες, ασφαλούς διαχείρισης, ατομικής προστασίας και τήρησης των αποστάσεων για την αποφυγή συνωστισμού (π.χ. οι γονείς των νηπίων και των μαθητών δημοτικού προσέρχονται στο σχολείο σε διαφορετικές ώρες). Η διαδικασία συντονίζεται από το Ινστιτούτο Prolepsis με τη συνεργασία των διευθυντών των σχολικών μονάδων.

Η νέα ύφεση που αναμένεται ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων της πανδημίας, θα διευρύνει ακόμα περισσότερο τις κοινωνικές ανισότητες και θα αυξήσει τον κίνδυνο του κοινωνικού αποκλεισμού για χιλιάδες οικογένειες. Η συνέχιση της καθημερινής σίτισης των μαθητών στα σχολεία, αλλά και για τα παιδιά που φοιτούν εξ αποστάσεως είναι επιτακτική και πρέπει να έχει καθολικό χαρακτήρα, ώστε να συμπεριλάβει τα χιλιάδες παιδιά που στερούνται αυτή την κρίσιμη περίοδο ένα υγιεινό γεύμα.

Το Πρόγραμμα Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής – ΔΙΑΤΡΟΦΗ υλοποιείται για ένατο συνεχές σχολικό έτος αποκλειστικά με την υποστήριξη ιδρυμάτων, ιδιωτικών φορέων, μεμονωμένων πολιτών και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας σε 73 σχολεία και 4.712 μαθητές (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια σε Αττική, Στερεά Ελλάδα, Ημαθία, Θεσσαλονίκη και Θράκη).

Από το 2012, αποτελεί βασικό πυλώνα στήριξης για χιλιάδες μαθητές και οικογένειες, έχοντας προσφέρει περισσότερα από 15 εκατομμύρια γεύματα σε 690 σχολεία και περίπου 114.500 μαθητές σε όλη την Ελλάδα. Καταπολεμά στην πράξη την επισιτιστική ανασφάλεια και βελτιώνει τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών, συμβάλλοντας στην προάσπιση της σωματικής και ψυχικής τους υγείας.

Το Πρόγραμμα υλοποιείται από το Ινστιτούτο Prolepsis υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με Ιδρυτικό Δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και Χρυσό Δωρητή την ΑΒ Βασιλόπουλος.