Η αντίληψη ενός ασθενή που έχει επιβιώσει και ιαθεί από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, ότι μπορεί να προστατευθεί από ένα άλλο, φαίνεται να οδηγεί σε υπολογίσιμη μείωση της αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο Journal of the American Heart Association.
Ως γνωστόν, η υψηλή αρτηριακή πίεση συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου εμφάνισης δεύτερου επεισοδίου. Η συγκεκριμένη μελέτη προσπάθησε να βρει εάν οι θετικές πεποιθήσεις για την υγεία μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση της αρτηριακής πίεσης στους επιζώντες από εγκεφαλικό, οι οποίοι εκ των πραγμάτων πρέπει να ελέγξουν την πίεση τους για να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ενός νέου.
Το δείγμα της έρευνας ήταν 552 ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο σε τέσσερα νοσοκομεία της Νέας Υόρκης και αυτό που διακριβώθηκε ήταν η σχέση μεταξύ θετικών (αυτό) πεποιθήσεων για την υγεία και μείωσης της αρτηριακής πίεσης ένα χρόνο μετά το επεισόδιο. Πριν από την έξοδο από το νοσοκομείο, οι ασθενείς ρωτήθηκαν εάν συμφωνούσαν με την ακόλουθη πρόταση: «Μπορώ να προστατεύσω τον εαυτό μου από ένα νέο εγκεφαλικό επεισόδιο». Συμφώνησε με αυτό περίπου το 75%. Κατόπιν, ένα χρόνο μετά εξετάστηκαν οι συμμετέχοντες και μετρήθηκε η αρτηριακή τους πίεση. Διαπιστώθηκε λοιπόν ότι όσοι πίστευαν ότι μπορούσαν να προστατευτούν από εγκεφαλικό επεισόδιο είχαν μεγαλύτερη μείωση της αρτηριακής πίεσης (ακόμη και κατά 5,6 mm Hg), από εκείνους που δεν είχαν συμφωνήσει με την παραπάνω θετική πρόταση.
Μετά από πρόσθετες αναλύσεις, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ιδίως οι γυναίκες που επέζησαν από εγκεφαλικό και είχαν θετικές πεποιθήσεις για την πορεία της υγείας τους, ήταν πολύ πιθανό να έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση ένα χρόνο μετά. Σημειωτέον, αυτό το εύρημα δεν ήταν στατιστικά σημαντικό στους άνδρες -ίσως γιατί η αισιοδοξία είναι γένους θηλυκού. Αντιθέτως, οι γυναίκες ασθενείς που δεν συμφώνησαν ότι μπορούσαν να προστατευθούν από άλλο εγκεφαλικό επεισόδιο είχαν, κατά μέσο όρο, ελαφρά αύξηση της αρτηριακής πίεσης.