Λαμβάνοντας υπόψη ότι η άνοια αυξάνεται όσο αυξάνεται η ηλικία, οι υγιείς εγκεφαλικά άνθρωποι που είναι κοντά στα 100 και δεν πάσχουν από αυτήν, θεωρούνται ως πρότυπα επιτυχούς γήρανσης και αντίστασης κατά της γνωστικής υποβάθμισης που σχετίζεται με την ηλικία.
Ξεκινώντας από αυτό, η ομάδα του ειδικού νευροαπεικόνισης καθηγητή Δρ. Jiyang Jiang στο αυστραλιανό ινστιτούτο Centre for Healthy Brain Ageing, έβαλε στο μικροσκόπιο 57 υπερήλικες (95-103 ετών) και τους συνέκρινε με 66 υγιείς ηλικιωμένους 76 ως 79 ετών. Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι αιωνόβιοι παρουσίαζαν ισχυρότερες νευρικές συνάψεις, περισσότερη ενεργοποίηση μεταξύ της αριστεράς και της πλευράς του εγκεφάλου και αποτελεσματικότερη επικοινωνία μεταξύ των περιοχών του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη μνήμη, την προσοχή, τη μάθηση.
Τα ευρήματα υπογράμμισαν επίσης τον σημαντικό ρόλο του μετωπιαίου και του βρεγματικού λοβού του εγκεφάλου σε σχέση με την προσαρμοστικότητα των γνωστικών ικανοτήτων ενός ατόμου στη γήρανση. Όταν οι νευρωνικές συνδέσεις σε αυτές τις περιοχές είναι ισχυρές, τότε το άτομο παραμένει γνωστικά ισχυρό και ακέραιο, παρά τις δεκαετίες που έχουν περάσει.
Μπορείτε να διαβάσετε την έρευνα εδώ