Ο μη φυσιολογικός  καρδιακός ρυθμός που ονομάζεται και κολπική μαρμαρυγή, είναι ένα ταχέως αναπτυσσόμενο πρόβλημα δημόσιας υγείας, καθώς συνιστά μία από τις κύριες αιτίες του εγκεφαλικού επεισοδίου. Περίπου το 25% όλων των εγκεφαλικών επεισοδίων προκαλείται από κολπική μαρμαρυγή! Ενώ είναι η πιο συχνή διαταραχή του καρδιακού ρυθμού, η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να μη δίνει συμπτώματα, καθιστώντας την ανίχνευση και τη διάγνωσή της δύσκολη. Απαιτούνται επομένως καινοτόμες μέθοδοι ανίχνευσης.

Το συγκεκριμένο μοντέρνο παντατίφ δουλεύει ως εξής. Οι χρήστες ανοίγουν μια εφαρμογή στο smartphone τους και έπειτα τοποθετούν το κρεμαστό κολιέ μέσα στις παλάμες των χεριών τους ή ανάμεσα στην παλάμη και το στήθος για 30 δευτερόλεπτα. Γίνεται καταγραφή του καρδιακού ρυθμού –καρδιογράφημα δηλαδή- και τα δεδομένα αποστέλλονται αυτόματα σε μια υπηρεσία cloud (δηλαδή σε κάποιον server) όπου αναλύονται. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, η εφαρμογή στο κινητό βγάζει το πόρισμα, ενώ δημιουργείται επίσης μια αναφορά για τον καρδιολόγο, ώστε να επιβεβαιωθεί η διάγνωση.

Το εν λόγω κολιέ έχει δοκιμαστεί σε ασθενείς και έχει διαπιστωθεί ότι η ακρίβεια των αναφορών του είναι παρόμοια με το καρδιογράφημα που γίνεται στο ιατρείο του καρδιολόγου. Έτσι, μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικό εργαλείο αυτοπαρακολούθησης του καρδιακού ρυθμού, βελτιώνοντας και την πιθανότητα ανίχνευσης κολπικής μαρμαρυγής.

Θα παρουσιαστεί, δε, τον ερχόμενο Ιούλιο σε μια επιστημονική πλατφόρμα της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας (ESC), όπου και θα μάθουμε περισσότερα…