Η μέθοδος, που υποστηρίζεται από έναν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης, μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση της ανίχνευσης και της διάγνωσης αυτής της σοβαρής οφθαλμικής νόσου, αλλά και να προβλέψει πιθανή δυσάρεστη εξέλιξη. Το γλαύκωμα, η κύρια αιτία μη αναστρέψιμης τύφλωσης, πλήττει πάνω από 60 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως, αριθμός που προβλέπεται να διπλασιαστεί έως το 2040 καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός γερνά. Η απώλεια όρασης στο γλαύκωμα προκαλείται από το θάνατο των κυττάρων στον αμφιβληστροειδή, στο πίσω μέρος του ματιού.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από βρετανικά πανεπιστήμια (Imperial London College, UCL) και δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση Expert Review of Molecular Diagnostics.

Το τεστ, που ονομάζεται DARC (Detection of Apoptosing Retinal Cells), περιλαμβάνει την έγχυση στην κυκλοφορία του αίματος (μέσω του μπράτσου) φθορίζουσας χρωστικής που προσκολλάται στα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς και χρωματίζει εκείνα που βρίσκονται στη διαδικασία απόπτωσης (μια μορφή προγραμματισμένου κυτταρικού θανάτου), με ένα έντονο λευκό χρώμα, που φαίνεται στις εξετάσεις, αλλά και στη φωτογραφία που συνοδεύει το θέμα. Πέραν αυτού, με την ενσωμάτωση του αλγόριθμου τεχνητής νοημοσύνης, οι επιστήμονες μπορούν να είναι σίγουροι για τη διάγνωση -καθώς δεν είναι σπάνιο οι ειδικοί να διαφωνούν όταν βλέπουν τις ίδιες εξετάσεις στο γλαύκωμα, που έχουν γίνει με την κλασική μέθοδο OCT. Ουσιαστικά, το DARC θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως βιοδείκτης όταν συνδυάζεται με τον αλγόριθμο, παρουσιάζοντας την κατάσταση σοβαρότητας της νόσου, αλλά και προβλέποντας την επιδείνωση.

«Η δυνατότητα διάγνωσης του γλαυκώματος σε προγενέστερο στάδιο και η πρόβλεψη της πορείας της εξέλιξής του, θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους να διατηρήσουν την όρασή τους, λαμβάνοντας θεραπεία σε πρώιμο στάδιο της νόσου. Μετά από περαιτέρω έρευνα, η μέθοδος θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες κλινικές εφαρμογές και πέραν του γλαυκώματος», αναφέρεται στη μελέτη. Και όντως έτσι είναι καθώς η ερευνητική ομάδα εφαρμόζει το τεστ για να ανιχνεύσει γρήγορα τη βλάβη των κυττάρων που προκαλείται από άλλες νευροεκφυλιστικές καταστάσεις που συνεπάγονται την απώλεια νευρικών κυττάρων, συμπεριλαμβανομένου του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία, της σκλήρυνσης κατά πλάκας και της άνοιας.