Η βραχεία έκθεση στο κρύο μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους που έχουν καφέ λίπος να κάψουν 15% περισσότερες θερμίδες από όσους δεν έχουν αυτό το είδος λίπους, υποστηρίζει μια νέα μικρής έκτασης μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

Αντίθετα με το λευκό λίπος που αποθηκεύει ενέργεια, τα καφέ λιπώδη κύτταρα έχουν την ιδιότητα να καίνε θερμίδες μέσω της οξείδωσης των λιπαρών οξέων και της παραγωγής θερμότητας και θεωρείται αρκετά ελπιδοφόρος στόχος στη μάχη ενάντια της επιδημίας της παχυσαρκίας. Σύμφωνα με τις επιστημονικές ενδείξεις, ο μεγαλύτερος παράγοντας ενεργοποίησης του καφέ λίπους είναι η ήπια έκθεση στο κρύο.

«Τα δεδομένα αυτά αυξάνουν την κατανόησή μας σχετικά με τον τρόπο που λειτουργεί το καφέ λίπος στους ανθρώπους. Βρήκαμε ότι τα άτομα με ενεργό καφέ λίπος έκαιγαν 20.000 θερμίδες περισσότερες από αυτά που δεν είχαν καφέ λίπος», αναφέρει ο ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης, Florian W. Kiefer από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τομογραφία PET για να εντοπίσουν τις δύο ομάδες ανθρώπων, αυτούς που έχουν ενεργό καφέ λίπος και αυτούς που δεν έχουν. Στη συνέχεια ανέλυσαν τη λειτουργία του καφέ λίπους και τη δαπάνη ενέργειας σε αυτά τα άτομα πριν και μετά τη σύντομη έκθεσή τους στο κρύο, διαπιστώνοντας ότι η ομάδα με το ενεργό καφέ λίπος όχι μόνο είχαν κάψει σημαντικά περισσότερες θερμίδες, αλλά είχαν και πιο υγιές προφίλ λιπαρών οξέων στο αίμα τους.

«Πρέπει να μελετήσουμε το ανθρώπινο καφέ λίπος με μεγαλύτερη λεπτομέρεια προκειμένου να δούμε αν το όργανο αυτό μπορεί να μας προστατεύσει από μεταβολικές και καρδιαγγειακές παθήσεις», καταλήγει ο Δρ. Kiefer.

Διαβάστε επίσης:

Το πρωινό ρόφημα που επιταχύνει τον μεταβολισμό, μειώνει το λίπος και αδυνατίζει

Κρύο: Τα θετικά και τα αρνητικά του για τον οργανισμό μας

Αυτό το λίπος κρατά μακριά την παχυσαρκία