Οι φακοί επαφής μπορεί μια μέρα να κάνουν περισσότερα από το να βελτιώνουν απλώς την όραση, υποστηρίζουν οι επιστήμονες σε με μια νέα, προκαταρκτική έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε ζώα.
Η εργασία δημοσιεύθηκε στο Science Advances και υποδεικνύει ότι ενδεχομένως οι φακοί επαφής να μπορούν να παρακολουθούν την πορεία του διαβήτη και να χορηγούν φαρμακευτική αγωγή.
Οι νέοι αυτοί φακοί σχεδιάστηκαν για να ελέγχουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να χορηγούν φάρμακα στο μάτι, πιθανότατα για την οφθαλμοπάθεια που σχετίζεται με το διαβήτη και ονομάζεται διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Μετά τη δοκιμή τους σε κουνέλια, λοιπόν, οι επιστήμονες βρήκαν ότι οι φακοί αυτοί λειτουργούσαν και με τους δύο προαναφερθέντες τρόπους.
Μπορεί να ακούγεται σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά οι ερευνητές σημείωσαν ότι υπάρχουν ήδη εγκεκριμένοι φακοί επαφής που μετρούν την πίεση στο μάτι όταν εφαρμόζονται κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς τα επίπεδα της οφθαλμικής πίεσης είναι σημαντικά για τους ανθρώπους που πάσχουν από γλαύκωμα.
«Ανάμεσα σε διάφορες wearable συσκευές, ένας έξυπνος φακός επαφής είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρος για εφαρμογές στον τομέα της φροντίδας της υγείας, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν μια εξαιρετική διεπαφή ανάμεσα στο ανθρώπινο σώμα και μια ηλεκτρονική συσκευή», αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Pohang της Νότιας Κορέας, Δρ, Sei Kwang Hahn.
Ο ειδικός τονίζει ότι πρόκειται για την πρώτη μελέτη που παρουσιάζει ένα συνδυασμό «αίσθησης» του σακχάρου στο αίμα και τεχνολογίας χορήγησης φαρμάκων σε φακούς επαφής, χωρίς, ωστόσο, να παραγνωρίζει ότι όσα λειτουργούν αποτελεσματικά στα ζώα λειτουργούν εξίσου καλά και στους ανθρώπους.
Ο Δρ. John Hovanesian, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας, ανέφερε με τη σειρά του ότι οι φακοί θα είναι αρκετά άνετοι ώστε οι άνθρωποι να τους φορούν με ευκολία, αλλά αρκετά παχύτεροι από τους κλασικούς φακούς επαφής.
«Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην παρακολούθηση της γλυκόζης στα μάτια με φακούς επαφής είναι ότι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στη χρήση φακών επαφής σε διαβητικούς ασθενείς, καθώς οι λοιμώξεις και οι τραυματισμοί μπορεί να εξελιχθούν σε πολύ πιο σοβαρές καταστάσεις», επισημαίνει ο επιστήμονας, προσθέτοντας, πάντως, ότι υπάρχουν πολλές και ενδιαφέρουσες προοπτικές στον τομέα.
Μία από αυτές είναι η πιθανότητα χορήγησης φαρμάκων που χρησιμοποιούνται ευρέως για τη θεραπεία της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας μέσω φακών επαφής και που σήμερα χορηγούνται μέσω ένεσης στο μάτι.
Ο Δρ. Hahn και η ομάδα του ευελπιστούν να ξεκινήσουν τις κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους το 2021 και αν αυτές ευοδώσουν να εισάγουν το προϊόν στην αγορά εντός του 2023.
Διαβάστε επίσης
Φακοί Επαφής: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη σωστή χρήση
Κορωνοϊός: Πέντε πράγματα που πρέπει να προσέχουν όσοι φορούν φακούς επαφής ή γυαλιά
Φακοί Επαφής: Το λάθος που έκανε αυτή η γυναίκα και τυφλώθηκε