Είναι γνωστό σε όλους όσοι αθλούνται ότι μια έντονη προπόνηση μπορεί να απελευθερώσει ενδορφίνες, τις ορμόνες που ενισχύουν τη διάθεση και μας κάνουν να αισθανόμαστε καλά.
Πλέον υπάρχουν ενδείξεις ότι μέσω της φυσικής δραστηριότητας παράγεται και μια άλλη ορμόνη που μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη και να προστατεύσει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μελέτη του Ottavio Arancio, ερευνητή στο Vagelos College of Physicians and Surgeons και Taub Institute on Alzheimer’s Disease and the Aging Brain του πΠανεπιστημίου Κολούμπια. Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στο Nature Medicine.
Πριν από μερικά χρόνια, ερευνητές ανακάλυψαν μια ορμόνη που ονομάζεται ιρισίνη και απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας. Αρχικές μελέτες έδειξαν ότι η ιρισίνη έπαιζε κυρίως ρόλο στον ενεργειακό μεταβολισμό, ωστόσο νεότερες έρευνες διαπιστώνουν ότι η ορμόνη αυτή μπορεί επίσης να προάγει την νευρωνική ανάπτυξη στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου, μια περιοχή κρίσιμη για τη μάθηση και τη μνήμη.
«Η ανακάλυψη αυτή δημιούργησε την πιθανότητα η ιρισίνη να μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση του λόγου για τον οποίο η σωματική δραστηριότητα βελτιώνει τη μνήμη και δείχνει να διαδραματίζει προστατευτικό ρόλο απέναντι στις διαταραχές του εγκεφάλου όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ», λέει ο Δρ. Arancio, καθηγητής παθολογίας και Κυτταρικής Βιολογίας και Ιατρικής του τμήματος του Πανεπιστημίου Κολούμπια.
Η έκκριση ιρισίνης μειώνεται στον εγκέφαλο των πασχόντων από νόσο Αλτσχάιμερ
ο Δρ. Arancio και οι συνάδελφοί του στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο στη Βραζιλία και στο Πανεπιστήμιο Queens στον Καναδά αναζήτησαν μια σύνδεση μεταξύ της ιρισίνης και της νόσου Αλτσχάιμερ. Χρησιμοποιώντας δείγματα ιστών από τράπεζες εγκεφάλου, διαπίστωσαν ότι η ιρισίνη είναι παρούσα στον ανθρώπινο ιππόκαμπο και ότι τα επίπεδα της ορμόνης στον ιππόκαμπο μειώνονται στα άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ.
Για να διερευνήσει τη λειτουργία της ιρισίνης στον εγκέφαλο, η ομάδα στράφηκε στα πειράματα με ποντίκια, τα οποία έδειξαν ότι η ιρισίνη προστατεύει τις συνάψεις του εγκεφάλου και τη μνήμη των ζώων: Όταν η ιρισίνη απενεργοποιήθηκε στον ιππόκαμπο των υγιών ποντικών, οι συνάψεις και η μνήμη εξασθένησαν. Ομοίως, η αύξηση των επιπέδων της ιριδίνης στον εγκέφαλο βελτίωσε και τους δύο δείκτες υγείας του εγκεφάλου.
Η κολύμβηση ενισχύει την ιρισίνη και προστατεύει τη μνήμη
Σε παρόμοια πειράματα σε πειραματόζωα, οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση της άσκησης στην ιρισίνη και στον εγκέφαλο. Ανάμεσα στα πιο συναρπαστικά πειράματα της μελέτης, ήταν όταν οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που κολυμπούσαν σχεδόν κάθε μέρα για πέντε εβδομάδες δεν εμφάνισαν δυσλειτουργίες στη μνήμη, παρά το γεγονός ότι υφίσταντο εγχύσεις β-αμυλοειδούς – της πρωτεΐνης που εμπλέκεται στη νόσο Αλτσχάιμερ.
Αντίστοιχα, όταν οι ερευνητές μπλόκαραν την ιρισίνη στον εγκέφαλο των τρωκτικών, τα οφέλη της κολύμβησης εξαλείφθηκαν εντελώς, όπως ακριβώς συνέβη και στα πειραματόζωα μετά από εγχύσεις με β- αμυλοειδούς.
Συνδυαστικά, τα ευρήματα δείχνουν ότι η ιρισίνη θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για να βρεθεί μια νέα μέθοδος για την πρόληψη ή τη θεραπεία της άνοιας στους ανθρώπους, λέει ο Δρ. Arancio. Η ομάδα του αναζητά πλέον για φαρμακευτικές ουσίες που θα μπορέσουν να αυξήσουν τα επίπεδα της ορμόνης στον εγκέφαλο ή να μιμηθούν τη δράση της.