Η επιδημία του νέου κορωνοϊού και η μεγάλη του μεταδοτικότητα έχουν εγείρει έντονες ανησυχίες σχετικά με την καθημερινότητά μας και τι πρέπει να προσέχουμε. Ρούχα, παπούτσια, μαλλιά… όλα στο μεγεθυντικό φακό για να διαπιστωθεί αν τελικά μπορούν να μας μολύνουν με τον SARS-CoV-2.

Στο πλαίσιο αυτό, ερωτήματα έχουν προκύψει σχετικά με τη σχέση του ιού και τα μάτια. Με την επιστημονική κοινότητα να μην έχει καταλήξει σε κάποιο κοινό πόρισμα, ανακοινώνονται συνεχώς νέες οδηγίες. Ο David Chu, επίκουρος Καθηγητής Οφθαλμολογίας στην Ιατρική Σχολή του Rutgers New Jersey, στο Newark, δημοσίευσε κάποιες σημαντικές πληροφορίες στο HealthDay News.

Κατά το άρθρο του καθηγητή, οι χρήστες φακών επαφής ενδέχεται να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό. Όπως διευκρίνισε, ενώ δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένες περιπτώσεις μετάδοσης του SARS-CoV-2 από τη χρήση φακών επαφής, δεδομένου ότι συχνά προκαλούν ερεθισμό στα μάτια, οι άνθρωποι που τους φορούν αγγίζουν κατά συνέπεια το πρόσωπό τους ή τρίβουν τα μάτια τους, γεγονός που τους εκθέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης.

Ως εκ τούτου, η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής κρίνεται παραπάνω από σημαντική:

  • πλύσιμο των χεριών επί 20 δευτερόλεπτα με σαπούνι και νερό και καλό στέγνωμα πριν τη χρήση των φακών επαφής.
  • τήρηση των οδηγιών φύλαξης και καθαρισμού των φακών επαφής.

Επιπροσθέτως, τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή ζουν με κάποιον που έχει διαγνωστεί με τον ιό πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αλλάξουν γυαλιά, πρότεινε ο καθηγητής.

Σχολιάζοντας τη γενικότερη εικόνα που έχουμε έως σήμερα για τον ιό, ο καθηγητής σημείωσε πως, παρόλο που ο SARS-CoV-2 έχει εντοπιστεί στα δάκρυα ασθενών, φαίνεται αρκετά δύσκολη η μετάδοσή του μέσω αυτών. Σε μελέτες περιπτώσεων, ασθενείς στους οποίους σημειώθηκε υψηλή συγκέντρωση του ιού στη μύτη και το λαιμό, ήταν μη ανιχνεύσιμος στα δάκρυά τους.

Ενδιαφέρον αποτελεί πως η επιπεφυκίτιδα συγκαταλέγεται στα συμπτώματα της νόσου COVID-19, με αρκετά μικρότερη ωστόσο συχνότητα σε σχέση με τον πυρετό, τον βήχα, την δύσπνοια και τη διάρροια.

Κλείνοντας, επεσήμανε πως όσοι φορούν φακούς επαφής και πάσχουν από επιπεφυκίτιδα θα πρέπει να διακόψουν άμεσα τη χρήση τους, καθώς ο φακός μπορεί να μην εφάπτεται σωστά, προκαλώντας τριβή στον κερατοειδή ή βακτηριακή λοίμωξη του κερατοειδούς, μια επώδυνη επιπλοκή που μπορεί να καταλήξει απειλητική για την όραση.

 

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Πέντε πράγματα που πρέπει να προσέχουν όσοι φορούν φακούς επαφής ή γυαλιά