Διαφορές στο μικροβίωμα του εντέρου μεταξύ πασχόντων από σχιζοφρένεια συγκριτικά με ανθρώπους που δεν έχουν την εν λόγω ψυχωτική διαταραχή παρατήρησαν επιστήμονες πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της Κίνας και ενός των ΗΠΑ. Οι ερευνητές κατέληξαν στα παραπάνω συμπεράσματα πραγματοποιώντας πειράματα τόσο σε ασθενείς με σχιζοφρένεια όσο και σε πειραματόζωα. Τα αποτελέσματα των ερευνών τους δημοσιεύθηκαν στο Science Advances.
Η σχιζοφρένεια είναι μια ψυχική διαταραχή που προσβάλλει πολλές ψυχικές λειτουργίες. Χαρακτηριστικά ψυχωτικά συμπτώματα προέρχονται από διαταραχές της σκέψης (παραληρητικές ιδέες), της αντίληψης (ακουστικές ψευδαισθήσεις), του συναισθήματος, της αίσθησης του εαυτού, της διαπροσωπικής λειτουργικότητας και της σχέσης με τον εξωτερικό κόσμο. Εκτιμάται ότι 0,5 – 1% του πληθυσμού παγκοσμίως παρουσιάζει αυτή τη διαταραχή. Οι επιστήμονες μελετούν τη νόσο της σχιζοφρένειας επί πολλά χρόνια, αλλά μόνο πρόσφατα βρέθηκε στο επίκεντρο της μελέτης η σχέση ανάμεσα στο μικροβίωμα και την ασθένεια.
Για να διερευνήσουν περισσότερο τη σχέση ανάμεσα στο μικροβίωμα και τη σχιζοφρένεια οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα κοπράνων από 53 πάσχοντες οι οποίοι λάμβαναν φαρμακευτική αγωγή για την μείωση των συμπτωμάτων τους. Επίσης συνέλεξαν δείγματα κοπράνων από πέντε ασθενείς που δεν λάμβαναν αγωγή καθώς και από 69 υγιείς συμμετέχοντες (ομάδα ελέγχου).
Οι ερευνητές προέβησαν σε ανάλυση της αλληλουχίας του γονιδιώματος στα δείγματα για να απομονώσουν τα βακτήρια του εντέρου και κατηγοριοποίησαν τα βακτήρια με παρόμοιες αλληλουχίες στις ίδιες υποομάδες (OTUs). Από το σύνολο των 854 OTUs βρήκαν ότι οι 56 εμφανίζονταν μόνο στους ασθενείς με σχιζοφρένεια και 64 μόνο στην ομάδα ελέγχου. Παρατήρησαν επίσης ότι υπήρχε πολύ μικρότερη ποικιλολομορφία στο μικροβίωμα των πασχόντων συγκριτικά με εκείνο των υγιών συμμετεχόντων.
Επιπλέον οι ερευνητές εντόπισαν μια ακόμη μικρότερη υποομάδα βακτηρίων που ήταν διαφορετική στους πάσχοντες από σχιζοφρένεια συγκριτικά με τους υγιείς. Όταν μάλιστα εισήγαγαν δείγματα από αυτή την υποκατηγορία των ασθενών στο μικροβίωμα υγιών ποντικιών, παρατήρησαν ότι τα πειραματόζωα εμφάνιζαν αλλαγές στη συμπεριφορά τους.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι σύμφωνα με τα ευρήματά τους οι ασθενείς με σχιζοφρένεια έχουν διαφορές στο μικροβίωμά τους και αυτές οι διαφορές μπορεί να σχετίζονται με τα συμπτώματα της νόσου. Επιπλέον κάνουν την υπόθεση ότι ορισμένα βακτήρια μπορεί να σχετίζονται με συμπτώματα που συνδέονται με την σχιζοφρένεια λόγω των αλληλεπιδράσεων τους με αμινοξέα του άξονα εντέρου – εγκεφάλου και πιθανώς με τις οδούς του μεταβολισμού των λιπιδίων.