Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Brain, Behavior, & Immunity Health, τρεις ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας (Σαν Ντιέγκο) επισημαίνουν ότι μετά την πανδημία κορωνοϊού, μπορεί να αναδυθούν μια σειρά από νευροψυχιατρικές προκλήσεις σε όσους προσβλήθηκαν και ανάρρωσαν.

Από αυτό αναδημοσιεύουμε με προσοχή ορισμένα ενδιαφέροντα σημεία, αν και η αλήθεια είναι ότι τα περί κορωνοϊού έχουν ξεφύγει από τα όρια της ψύχραιμης και μετριοπαθούς ενημέρωσης.

«Το άρθρο μας επιδιώκει να φέρει την προσοχή της ιατρικής κοινότητας στην ανάγκη παρακολούθησης και ερευνών για τον μετριασμό αυτών των επιπτώσεων, και όχι για να προκαλέσει πανικό μεταξύ ατόμων των οποίων η ζωή έχει ήδη επηρεαστεί πολύ από αυτήν την πανδημία».

«Προηγούμενες πανδημίες έχουν δείξει ότι ποικίλοι τύποι νευροψυχιατρικών συμπτωμάτων, όπως εγκεφαλοπάθεια, αλλαγές στη διάθεση, ψύχωση, νευρομυϊκή δυσλειτουργία, μπορεί να ακολουθήσουν της λοίμωξης, μετά από εβδομάδες ή ακόμη και μήνες».

«Μελέτες προηγούμενων ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού δείχνουν ότι μπορεί να προκύψουν διάφοροι τύποι νευροψυχιατρικών ασθενειών, όπως αϋπνία, άγχος, κατάθλιψη, μανία, αυτοκτονία ακόμη και παραλήρημα, που ακολούθησαν πανδημίες γρίπης τον 18ο και 19ο αιώνα».

«Κατά τη διάρκεια πιο πρόσφατων ιογενών λοιμώκεων όπως το SARS-CoV-1 το 2003, το H1N1 το 2009 και το MERS-CoV το 2012, υπήρξαν επακόλουθες αναφορές για υψηλότερα ποσοστά ναρκοληψίας, επιληπτικών κρίσεων και άλλες νευρομυϊκές καταστάσεις».

«Θα πρέπει να παρατηρήσουμε αυτούς τους ανθρώπους σε διαφορετικά σημεία της ζωής τους, για τα επόμενα χρόνια, για να εκτιμήσουμε πλήρως τις επιπτώσεις αυτής της πανδημίας στον νευροψυχιατρικό τομέα, ώστε να προετοιμαστούμε καλύτερα για τις επερχόμενες πανδημίες».