Ο καρκίνος του ήπατος είναι η τέταρτη πιο συνηθισμένη αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως και αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς εξαιτίας του διαβήτη. Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Hepatology και έγινε στη Βρετανία παρέχει ισχυρές αποδείξεις ότι η άσκηση θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη του συνηθέστερου τύπου καρκίνου του ήπατος, του ηπατοκυτταρικού καρκίνου, με τον οποίο διαγιγνώσκονται περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι παγκοσμίως, κάθε χρόνο. Είναι επίσης κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο, αντιπροσωπεύοντας παγκοσμίως περισσότερους από 700.000 θανάτους ετησίως.
Οι ερευνητές μελέτησαν αν η άσκηση μειώνει την ανάπτυξη καρκίνου του ήπατος σε παχύσαρκους / διαβητικούς ποντικούς. Για τις ανάγκες της, τα ποντίκια διατροφικά οδηγήθηκαν να τρώνε έτσι ώστε να γίνονται παχύσαρκα και να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2, ενώ τους είχε εγχυθεί χαμηλή δόση παράγοντα που προκαλεί καρκίνο. Στα μισά από αυτά επιτράπηκε τακτική πρόσβαση σε τροχό, ενώ τα άλλα έκαναν καθιστική ζωή. Εκείνα που έτρεχαν, έκαναν έως και 40 χιλιόμετρα την ημέρα, όπως μετρήθηκαν με περιστροφές του τροχού άσκησης.
Αυτό επιβράδυνε την αύξηση βάρους για τρεις μήνες, αλλά στο τέλος των έξι μηνών των πειραμάτων ακόμη και τα ποντίκια που ασκούνταν ήταν παχύσαρκα. Σε έξι μήνες, όμως, τα περισσότερα από τα ποντίκια που δεν ασκούνταν είχαν καρκίνο του ήπατος, ενώ κανένας από τους ασκούμενους ποντικούς δεν είχε αναπτύξει όγκο! Αυτό οφειλόταν σε μια περίπλοκη μοριακή διαδικασία. «Αν οι τρέχουσες μελέτες σε ένα ζωικό μοντέλο που μοιάζει πολύ με τον άνθρωπο μπορούν να αναπαραχθούν σε ασθενείς με λιπώδη ηπατική νόσο, είναι πιθανό ότι η άσκηση θα μπορούσε να καθυστερήσει την εμφάνιση του καρκίνου του ήπατος και να μετριάσει τη σοβαρότητά του, εάν δεν τον αποτρέψει εντελώς – βελτιώνοντας έτσι σημαντικά τα αποτελέσματα των ασθενών» αναφέρεται στην έρευνα.