Μεσούσης της επιστημονικής διχογνωμίας για τα οφέλη της υδροξυχλωροκίνης στη θεραπεία της νόσου COVID-19 που προκαλεί ο κορωνοϊός SARS-CoV-2, μια νέα μελέτη δημοσιεύεται στο New England Journal of Medicine συσχετίζοντας την με επιδείνωση της κλινικής εικόνας των ασθενών.
Επιστημονική ομάδα από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο Wayne στο Μίσιγκαν των ΗΠΑ, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα από μικρού εύρους μελέτη για την επίδραση της υδροξυχλωροκίνης σε ασθενείς με νόσο COVID-19.
Συγκεκριμένα, ομάδα ειδικών με επικεφαλής τον Δρ. Joshua Barbosa από το Νοσοκομείο Sinai Grace, μελέτησε διαδοχικό αριθμό ασθενών που είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο τις τελευταίες δύο εβδομάδες του Μαρτίου με εικόνα πνευμονίας, που εν συνεχεία απεδείχθη ότι οφειλόταν σε λοίμωξη από SARS-CoV-2.
Οι 63 ασθενείς χωρίστηκαν σε δύο ομάδες με τυχαία επιλογή: η πρώτη ομάδα έλαβε υδροξυχλωροκίνη και υποστηρικτική φροντίδα και η δεύτερη ομάδα μόνο υποστηρικτική φροντίδα.
Το πρωτεύον καταληκτικό σημείο της έρευνας ήταν να διαπιστωθεί αν η υδροξυχλωροκίνη επηρέαζε την ανάγκη επιτάχυνσης της παροχής αναπνευστικής υποστήριξης στους ασθενείς και προκαλούσε αλλαγές στον αριθμό των λεμφοκυττάρων και την αναλογία λεμφοκυττάρων/λευκών αιμοσφαιρίων.
Από την επεξεργασία των δεδομένων διαπιστώθηκε ότι στους 32 ασθενείς που έλαβαν υδροξυχλωροκίνη χρειάστηκε να επιταχυνθεί η ανάγκη παροχής αναπνευστικής υποστήριξης, συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου. Επίσης η υδροξυχλωροκίνη συσχετίστηκε με τάση επιδείνωσης του λόγου λεμφοκυττάρων/λευκών αιμοσφαιρίων, καθώς και με υψηλότερο κίνδυνο διασωλήνωσης. Δεν παρατηρήθηκαν αλλαγές ως προς τον απόλυτο αριθμό των λεμφοκυττάρων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, η λεμφοπενία (χαμηλός αριθμός λεμφοκυττάρων) είναι κύριο εργαστηριακό εύρημα της νόσου COVID-19 και έχει αρνητική προγνωστική αξία, καθώς έχει συσχετιστεί με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης του συνδρόμου οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας (ARDS). Ενώ, οι χαμηλότερες τιμές του λόγου λεμφοκυττάρων/λευκών αιμοσφαιρίων και η προοδευτική αύξηση της θρομβοκυττάρωσης (αυξημένη τιμή αιμοπεταλίων) έχουν συσχετιστεί με χειρότερη επιβίωση των ασθενών.
Οι ερευνητές καταλήγουν λοιπόν στο συμπέρασμα ότι, από την παρούσα μελέτη προκύπτει ότι η υδροξυχλωροκίνη σε νοσηλευόμενους ασθενείς με λοίμωξη SARS-CoV-2 σχετίζεται με αυξημένη ανάγκη επιτάχυνσης της αναπνευστικής υποστήριξης. Επίσης, δεν προκύπτουν οφέλη ως προς τη μείωση της θνητότητας, τη λεμφοπενία και τις τιμές του λόγου λεμφοκυττάρων/λευκών αιμοσφαιρίων.