Οι μη καπνιστές, αλλά με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Thorax. Στην πραγματικότητα, ο κίνδυνος τους είναι παρόμοιος με εκείνου των καπνιστών χωρίς χρόνια πνευμονική νόσο, σύμφωνα με την ενδιαφέρουσα έρευνα.

Η ΧΑΠ περιλαμβάνει δύσκολες αναπνευστικές καταστάσεις που περιορίζουν τους αεραγωγούς, όπως βρογχίτιδα και εμφύσημα. Το κάπνισμα είναι η κύρια αιτία τόσο της ΧΑΠ όσο και του καρκίνου του πνεύμονα. Ωστόσο, ακόμη και το 39% των ατόμων που αναπτύσσουν ΧΑΠ δεν έχουν καπνίσει ποτέ.

Για να μάθουν περισσότερα λοιπόν για το θέμα, οι ερευνητές ανέλυσαν ιατρικούς δείκτες από περισσότερους από 338.500 ενήλικες ηλικίας 40 έως 84 ετών στη Νότια Κορέα που δεν είχαν ιστορικό καρκίνου του πνεύμονα. Η παρακολούθηση και η ανάλυση αυτή κράτησε κατά μέσο όρο επτά χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, 1.834 συμμετέχοντες ανέπτυξαν καρκίνο του πνεύμονα, με τους 290 από αυτούς να έχουν προηγουμένως και ΧΑΠ. Σε σύγκριση με τους ανθρώπους που δεν κάπνιζαν και δεν είχαν ΧΑΠ, οι νυν και πρώην καπνιστές χωρίς ΧΑΠ ήταν σχεδόν διπλάσιοι και είχαν έξι φορές υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης όγκου. Το σημαντικό όμως εύρημα είναι ότι μεταξύ των ανθρώπων που δεν είχαν ποτέ καπνίσει, εκείνοι με ΧΑΠ είχαν περισσότερο από 2,5 φορές κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα σε σχέση με όσους δεν είχαν ΧΑΠ.

Επομένως, ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα σε μη καπνιστές με ΧΑΠ ήταν παρόμοιος με αυτόν των καπνιστών χωρίς ΧΑΠ. Άρα η ΧΑΠ είναι ένας ισχυρός ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο του πνεύμονα.

Τι είναι χειρότερο από αυτά τα δύο; Μα, το να έχει κάποιος ΧΑΠ και να είναι και καπνιστής, προφανώς.

Όπως επισημαίνεται λοιπόν στη μελέτη, μελλοντικές μελέτες πρέπει να αξιολογήσουν εάν οι ασθενείς με ΧΑΠ πρέπει να εξετάζονται συστηματικά για καρκίνο του πνεύμονα, ανεξάρτητα από το αν καπνίζουν.