Σε μια μελέτη ενηλίκων με καρκίνο του πνεύμονα στην Κίνα, οι ασθενείς που γνώριζαν για τη διάγνωση του καρκίνου, γενικώς, επέζησαν περισσότερο από αυτούς που δεν το έκαναν. Στη μελέτη Ψυχο-Ογκολογίας 29.825 ασθενών, ο μέσος χρόνος επιβίωσης σε ασθενείς που γνώριζαν τη διάγνωσή τους ήταν 18,33 μήνες έναντι 8,77 μηνών για όσους δεν γνώριζαν.
Οι συγγραφείς της μελέτης επισημαίνουν ότι τα οφέλη της επιβίωσης, μέσω της γνώσης των ασθενών για την πραγματική κατάσταση της υγείας τους, είναι ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα σε ορισμένες χώρες λόγω του πολιτισμού και των εθίμων τους. Στην Κίνα, πολιτιστικοί, κοινωνικοί και νομικοί παράγοντες διαδραματίζουν ρόλο στην μη πλήρη αποκάλυψη της κατάστασης της νόσου σε ασθενείς με καρκίνο. Συνήθως, οι γιατροί εξηγούν πρώτα τις διαγνώσεις του καρκίνου στις οικογένειες των ασθενών, οι οποίες καθορίζουν εάν οι ασθενείς θα μάθουν για την ακριβή κατάσταση της νόσου τους.
«Παρόλο που η πλήρης αποκάλυψη του καρκίνου στον ασθενή μπορεί να προκαλέσει συναισθηματικές διαταραχές στους ασθενείς αμέσως μετά τη διάγνωση, τους ωφελεί μακροπρόθεσμα», επισημαίνεται στην έρευνα.