Υπολογίζεται ότι οι μισοί ασθενείς που επισκέπτονται τον γαστρεντερολόγο πάσχουν από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Και παρότι το σύνδρομο δεν συνιστά απειλή για τη ζωή, εντούτοις την δυσκολεύει πάρα πολύ.

Στη νέα μελέτη, 53 γυναίκες και 15 άνδρες με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου συμμετείχαν σε πρόγραμμα διαχείρισης του στρες κράτησε 8 εβδομάδες.

Να σημειωθεί ότι ο κυριότερος ενοχοποιητικός παράγοντας για το ευερέθιστο έντερο – σημαντικότερος και από τη διατροφή ακόμη – είναι το στρες.

Οι περισσότεροι συμμετέχοντες παρουσίασαν σημαντικές βελτιώσεις όσον αφορά τα γαστρεντερικά συμπτώματα, την ποιότητα ζωής και το άγχος που σχετίζεται με το εν λόγω σύνδρομο.

«Αυτή η μελέτη δείχνει ότι τα άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τα συμπτώματά τους και την ποιότητα ζωής τους χωρίς φαρμακευτική αγωγή ή αλλαγή διατροφής, συμμετέχοντας απλώς σε προγράμματα μείωσης του άγχους και του στρες», δήλωσε η κύρια συγγραφέας της έρευνας, Kirsten Tillisch.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στο Neurogastroenterology & Motility και περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ