Τα άτομα με στυτική δυσλειτουργία έχουν υψηλότερο κίνδυνο θανάτου, ανεξάρτητα από τα επίπεδα τεστοστερόνης τους, υποστηρίζει μελέτη που έγινε σε πανεπιστήμιο του Βελγίου και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση της Ενδοκρινολογικής Εταιρείας (Journal of the Endocrine Society).

Η νέα μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα από την ευρωπαϊκή μελέτη για τη γήρανση των ανδρών (EMAS) και ανέλυσε στοιχεία από 1.913 άτομα, τα οποία παρακολουθήθηκαν για περίπου 13 χρόνια. Από αυτούς, στο τέλος της περιόδου 483 είχαν πεθάνει. Μελετώντας ξανά τους ορμονικούς δείκτες των θανόντων, φάνηκε ότι εκείνοι που ταλανίζονταν από στυτική δυσλειτουργία και εμφάνιζαν χαμηλά επίπεδα ολικής ελεύθερης τεστοστερόνης, είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου, σε σύγκριση με άνδρες με φυσιολογικά επίπεδα τεστοστερόνης και χωρίς σεξουαλικά προβλήματα.

Συγκεκριμένα, τα άτομα με στυτική δυσλειτουργία, κακή πρωινή στύση και χαμηλή λίμπιντο είχαν υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας κατά 1,8 φορές υψηλότερο σε σύγκριση με άνδρες χωρίς σεξουαλικά προβλήματα. Σε άνδρες μόνο με στυτική δυσλειτουργία, ο κίνδυνος θανάτου ήταν 1,4 φορές υψηλότερος σε σύγκριση με τους άνδρες χωρίς στυτική δυσλειτουργία.

«Καθώς τόσο η αγγειακή νόσος όσο και τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης μπορούν να επηρεάσουν τη στυτική λειτουργία, τα σεξουαλικά συμπτώματα μπορεί να αποτελούν πρόωρη ένδειξη αυξημένου καρδιαγγειακού κινδύνου και θνησιμότητας λόγω αυτού», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Leen Antonio, MD, Ph.D., στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Λέουβεν.

Υπενθυμίζεται ότι τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης έχουν συνδεθεί και παλαιότερα με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου σε μεσήλικες και ηλικιωμένους άνδρες, ενώ άλλες έρευνες έχουν επίσης συνδέσει τη σεξουαλική δυσλειτουργία με τη θνησιμότητα στους ηλικιωμένους.