Τα τελευταία χρόνια οι ερευνητές χρησιμοποιούν όλο και περισσότερα δεδομένα για να αποκαλύψουν τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου και να δώσουν στους ανθρώπους πρακτικές πληροφορίες και εργαλεία για να μειώσουν τον κίνδυνο.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications, η οποία ακολούθησε χιλιάδες κατοίκους της επαρχίας Αλμπέρτα του Καναδά για διάστημα σχεδόν μιας δεκαετίας, διαπίστωσε ότι ίσως τα σημεία του σώματος στα οποία κατανέμεται το συνολικό βάρος ενός ατόμου να έχουν τελικά μεγαλύτερη σημασία από το ίδιο το βάρος.

«Γνωρίζουμε ότι ο υψηλότερος δείκτης μάζας σώματος συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο, αλλά η μελέτη μας διαπίστωσε ότι η περιφέρεια μέσης είναι ακόμη πιο ισχυρός προγνωστικός παράγοντας», λέει ο Δρ. Darren Brenner, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης και μέλος του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας O’Brien και του Αντικαρκινικού Ινστιτούτου Arnie Charbonneau της Ιατρικής Σχολής του Cumming.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 27.000 ενήλικες που συμμετείχαν στο project Tomorrow, μια διαχρονική μελέτη που παρακολούθησε την υγεία 55.000 ενηλίκων στο Δυτικό Καναδά. Κατά τη διάρκεια των εννέα ετών που παρακολουθούνταν οι συμμετέχοντες, η περιφέρεια μέσης αποδείχθηκε ισχυρότερος προγνωστικός παράγοντας ανάπτυξης διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου, του ενδομητρίου και του αίματος, συγκριτικά με τον δείκτη μάζας σώματος.

Να σημειωθεί ότι η ύπαρξη επιπλέον βάρους γύρω από τη μέση γενικά υποδεικνύει υψηλότερα επίπεδα αποθηκευμένου λίπους, γεγονός που προκαλεί βλάβες σε πολλά συστήματα του σώματος, όπως η αντιμετώπιση της φλεγμονής, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και οι ορμόνες. Όλα αυτά έχουν αντίκτυπο σε κυτταρικό επίπεδο, οδηγώντας τελικά στην εμφάνιση καρκίνου.

Θετικά βήματα για την πρόληψη του καρκίνου
«Μπορούμε πραγματικά να χρησιμοποιήσουμε την περίμετρο της μέσης ενός ατόμου ως γενική μέτρηση του καρκινικού κινδύνου, συνδυαστικά με άλλους παράγοντες», λέει ο Δρ. Brenner και συνεχίζει: «Το σημαντικό είναι ότι η μείωση του κινδύνου είναι εφικτή σε όποιο σημείο αυτής της κλίμακας κι αν βρίσκεται ο καθένας. Η περίμετρος της μέσης είναι μια εύκολη μέθοδος μέτρησης και παρακολούθησης, επομένως, όταν κάποιος προσπαθεί να τη μειώσει, κάνει θετικά βήματα προς την πρόληψη του καρκίνου».

Ο Δρ. Brenner, πάντως, αναγνωρίζει ότι η επίτευξη και η διατήρηση ενός υγιούς βάρους μπορεί να αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τις πολυάσχολες ζωές των σύγχρονων ανθρώπων, παρά το γεγονός ότι είναι εξαιρετικά σημαντική για τη γενική υγεία και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου. Για το λόγο αυτό, σημειώνει ότι ο καθένας μπορεί να ξεκινήσει με μικρούς  στόχους, όπως το να στέκεται περισσότερο όρθιος κατά τη διάρκεια της ημέρας και να κάνει σταδιακά τη μετάβαση προς έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Κρούει, όμως, τον κώδωνα κινδύνου και προς την πολιτεία, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που χρήζει προσοχής και από την κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να πραγματοποιήσει παρεμβάσεις σε ένα ευρύ φάσμα σημείων όπως ο πολεοδομικός σχεδιασμός, οι μεταφορές, η υγεία στους χώρους εργασίας, τα σχολικά προγράμματα και η διαθεσιμότητα των τροφίμων.

Προς εξυπηρέτηση αυτών των παρεμβάσεων, το έργο Canadian Cancer Dependable Risk of Cancer (ComPARe) εργάζεται για την εκτίμηση του αριθμού κρουσμάτων καρκίνου στον Καναδά, από σήμερα και με ορίζοντα μέχρι το 2042, με στόχο την ανάδειξη μέτρων πρόληψης για παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρκίνου, όπως το κάπνισμα, η κακή διατροφή, οι ορμονοθεραπείες και περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση.