Η λήψη από τους ασθενείς με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια μια φορά την ημέρα ενός εισπνεόμενου σκευάσματος που συνδυάζει την φουροϊκή φλουτικαζόνη (FF) , το αμεκλιδίνιο (UMEC) και την βιλαντερόλη (VI) μείωσε την θνησιμότητα από κάθε αίτιο κατά 42% σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε online στο Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

Στο πλαίσιο της νέας έρευνας οι συγγραφείς αναφέρουν στοιχεία μια διευρυμένης post hoc ανάλυσης από την πολυκεντρική μελέτη IMPACT που περιλαμβάνει πρόσθετα στοιχεία της ζωτικής κατάστασης των ασθενών ένα χρόνο μετά την έναρξη της μελέτης.

Περισσότεροι από 10.000 συμμετέχοντες στην μελέτη IMPACT με ΧΑΠ που κινδύνευαν από σοβαρές εξάρσεις της νόσου χωρίστηκαν τυχαία σε τρεις ομάδες λάμβαναν καθημερινά εισπνοές με έναν από τους ακόλουθους συνδυασμούς: FF/UMEC/VI, FF/VI ή UMEC/VI.

Οι ασθενείς παρακολουθήθηκαν για ένα έτος. Σημειώνεται ότι η φουροϊκή φλουτικαζόνη (FF) είναι εισπνεόμενο κορτικοστεροειδές , το αμεκλιδίνιο (UMEC)  μακράς δράσης ανταγωνιστής των μουσκαρινικών υποδοχέων (ένας τύπος βρογχοδιασταλτικού) και η βιλαντερόλη ένας εκλεκτικός, μακράς δράσης αγωνιστής β 2 -αδρενεργικών υποδοχέων (ένας διαφορετικός τύπος βρογχοδιασταλτικού).

Η αρχική μελέτη IMPACT έδειξε ότι η καθημερινή εισπνοή FF/UMEC/VI οδήγησε σε πιο σημαντικές μειώσεις στις μέτριες/σοβαρές παροξύνσεις και στις νοσηλείες της ΧΑΠ, καθώς και στη βελτίωση της λειτουργίας των πνευμόνων και της ποιότητας ζωής των ασθενών σε σχέση με τις δυο διπλού συνδυασμού θεραπείες. Η μελέτη έδειξε επίσης ότι οι ασθενείς που λάμβανα το τριπλό θεραπευτικό σχήμα είχαν χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από εκείνους του σχήματος VI / UMEC.

Στοιχεία του 5.5% των συμμετεχόντων αφαιρέθηκαν από την ανάλυση ελλείψει επαρκών δεδομένων αναφοράς στο τέλος της έρευνας αναφορικά με τη θνησιμότητα από κάθε αίτιο. Η νέα ανάλυση  περιλαμβάνει τα δεδομένα των ζωτικών λειτουργιών για το 99,6% των συμμετεχόντων στη μελέτη IMPACT.

«Επειδή ο αριθμός των ασθενών που παραλήφθηκαν υπερέβαινε τον αριθμό των θανάτων στη μελέτη, ήμασταν επιφυλακτικοί ως προς την ερμηνεία των αρχικών δημοσιευμένων ευρημάτων», δήλωσε ο Δρ Lipson, βοηθός καθηγητής της ιατρικής, στην Ιατρική Σχολή Perelman του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας. «Δεδομένης της σημασίας του ευρήματος αυτού για τους ασθενείς και τους γιατρούς, προβήκαμε σε μια παγκόσμια συλλογή των χαμένων δεδομένων την εβδομάδα 52. Αυτές οι νέες επαναλαμβανόμενες αναλύσεις καταδεικνύουν την ευρωστία του αρχικού ευρήματος. Συμπεράναμε ότι μπορούμε να βελτιώσουμε την επιβίωση σε συμπτωματικούς ασθενείς με ΧΑΠ με κίνδυνο παροξυσμού» καταλήγει.

Η έρευνα εστίασε σε ασθενείς με ιστορικό παροξύνσεων της ΧΑΠ.

Ο Dr. Lipson πρόσθεσε ότι εκτιμά ότι η μείωση της θνησιμότητας οφείλεται στην προσθήκη του στεροειδούς εισπνεόμενου και την δράση του στη μείωση των παροξύνσεων της ΧΑΠ. Οι συχνές παροξύνσεις της νόσου αυξάνουν τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου. Αυτοί οι ασθενείς φάνηκαν περισσότερο ωφελημένοι από τον συνδυασμό των τριών φαρμάκων.

Προηγούμενες μελέτες δεν είχαν δείξει προοπτικά και με βεβαιότητα ότι η φαρμακευτική θεραπεία μπορεί να μειώσει τη θνησιμότητα από κάθε αίτιο της ΧΑΠ