Οι σωματικές δραστηριότητες αποδεικνύεται πως εξασφαλίζουν πολλαπλά οφέλη για την πνευματική υγεία των ηλικιωμένων, ισχυρίζεται νέα έρευνα που συνέκρινε τους εγκεφάλους δραστήριων και αδρανών ηλικιωμένων.

Συγκεκριμένα, τα ευρήματα της προκαταρκτικής μελέτης που αναμένεται να παρουσιαστούν στην 72η ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας στο Τορόντο του Καναδά, έδειξαν πως όσοι περπατούν τακτικά, ασχολούνται με την κηπουρική, κολυμπούν ή χορεύουν, έχουν μεγαλύτερο και πιο νεανικό εγκέφαλο σε σχέση με τους αδρανείς συνομηλίκους τους. Αύξηση τέτοιων δραστηριοτήτων μπορεί να καθυστερήσει τη γήρανση του εγκεφάλου έως και τέσσερα χρόνια.

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Yian Gu του Τμήματος Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, μελέτησαν με τη μέθοδο της μαγνητικής απεικόνισης τους εγκεφάλους 1.557 ανθρώπων με μέση ηλικία τα 75 έτη, από τους οποίους κανείς δεν έπασχε από άνοια, 296 είχαν ήπια γνωστική εξασθένιση και το 28% είχαν το γονίδιο ΑΡΟΕ, ένα γονίδιο υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Οι συμμετέχοντες αφού χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες (πλήρως αδρανείς, μέτρια αδρανείς – δυόμισι περίπου ώρες σωματικής δραστηριότητας χαμηλής έντασης ή μιάμιση ώρα μέσης έντασης ή μία ώρα υψηλής έντασης εβδομαδιαίως- και σε δραστήριους -επτά ώρες σωματικής δραστηριότητας χαμηλής έντασης ή τέσσερις ώρες μέτριας έντασης είτε δύο ώρες υψηλής έντασης εβδομαδιαίως), κλήθηκαν να εκτελέσουν σωματικές ασκήσεις, όπως και να απαντήσουν σε γνωστικά τεστ  και τεστ μνήμης, ενώ συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τα καθημερινά τους καθήκοντα και τη σωματική τους δραστηριότητα καθώς και τον χρόνο που αφιέρωναν σε αυτά.

Τα ευρήματα έδειξαν πως το μέσο μέγεθος του εγκεφάλου στους αδρανείς ηλικιωμένους ήταν 871 κυβικά εκατοστά, ενώ 883 κυβικά εκατοστά ήταν ο εγκεφαλικός όγκος των πιο ενεργών ηλικιωμένων. Η διαφορά των 12 κυβικών εκατοστών (1,4%) αντιστοιχεί σχεδόν σε μια τετραετία εγκεφαλικής γήρανσης.

«Τα ευρήματά μας έδειξαν πως περισσότερη σωματική δραστηριότητα συνεπάγεται μεγαλύτερους εγκεφάλους για τους ηλικιωμένους», δήλωσε η Δρ. Gu, ενώ σημείωσε πως σύμφωνα με τα στοιχεία, μια απλή αύξηση σε δραστηριότητες όπως ασκήσεις, ο χορός ή η κηπουρική, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένισης και άνοιας.