Οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές με αυξημένα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν νόσο των νεφρών, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η ρύπανση του αέρα μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία διαφόρων οργάνων του σώματος πέρα από τους πνεύμονες, αλλά ελάχιστα έως τώρα είχε συσχετιστεί με τα νεφρά, τα οποία φιλτράρουν το αίμα.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Μάθιου Μπλουμ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρείας Νεφρολογίας (CJASN), ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 11.000 ενήλικες σε βάθος 12ετίας. Οι επιστήμονες συσχέτισαν το μηναίο μέσο επίπεδο μικροσωματιδίων στην περιοχή διαμονής καθενός ατόμου (προερχόμενων κυρίως από καύση ορυκτών καυσίμων και βιομηχανίες), με την κατάσταση της υγείας των νεφρών του.
Διαπιστώθηκε ότι όσο μεγαλύτερη ήταν η έκθεση ενός ανθρώπου στη ρύπανση της ατμόσφαιρας, τόσο μεγαλύτερη ήταν αφενός στην αρχή της μελέτης η πιθανότητα για πρωτεϊνουρία ή λευκωματουρία -αυξημένα επίπεδα πρωτεΐνης (λευκώματος) στα ούρα, κάτι που αποτελεί βασικό δείκτη νεφρικής δυσλειτουργίας- και αφετέρου η διάγνωση χρόνιας νεφρικής νόσου (ΧΝΝ) στη διάρκεια της έρευνας.
«Καθώς τα περιστατικά ΧΝΝ αυξάνονται παγκοσμίως, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε εάν και πώς η ρύπανση παίζει ρόλο», δήλωσε ο Μπλουμ, ο οποίος τόνισε ότι όσο περισσότερο μια χώρα εμφανίζει υψηλά επίπεδα ρύπανσης του αέρα (π.χ. Κίνα, Ινδία κ.α.), τόσο επιβαρύνεται η νεφρική υγεία των κατοίκων της.