Τα βοηθήματα ακοής ενδέχεται να μπορούν να καθυστερήσουν τη γνωστική φθορά στους γηραιότερους ενήλικες και να βελτιώσουν την εγκεφαλική τους λειτουργία, υποστηρίζει νέα πολλά υποσχόμενη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Medicine.

Η γνωστική φθορά σχετίζεται με την απώλεια ακοής, η οποία επηρεάζει περίπου το 32% των ανθρώπων άνω των 55 ετών και περισσότερο από το 70% εκείνων άνω των 70, ενώ έχει αναγνωριστεί και ως τροποποιητικός παράγοντας για την άνοια.

Στη σχετική μελέτη, λοιπόν, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης εξέτασαν τη χρήση βοηθημάτων ακοής σε σχεδόν 100 ενήλικες 62-82 ετών με απώλεια ακοής.

Οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν όσον αφορά στη γνωστική τους λειτουργία, την αντίληψη της ομιλίας, την ποιότητα ζωής, τη σωματική δραστηριότητα, τη μοναξιά, τη διάθεση και τη γενικότερη υγεία τους πριν την εφαρμογή ακουστικών βοηθημάτων και 18 μήνες μετά.

Μετά τους 18 μήνες χρήσης βοηθημάτων ακοής, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αντίληψη της ομιλίας, η ακουστική ανικανότητα που ανέφεραν οι ίδιοι οι συμμετέχοντες και η ποιότητα ζωής τους είχαν βελτιωθεί σημαντικά.

Το πιο εντυπωσιακό, μάλιστα, ήταν ότι 97,5% των συμμετεχόντων στη μελέτη παρουσίαζαν είτε σημαντική κλινική βελτίωση είτε σταθερότητα στην εκτελεστική τους λειτουργία, δηλαδή τη νοητική ικανότητα να οργανώνουν και να διαχειρίζονται πληροφορίες και να εκτελούν διάφορες εργασίες.

Οι γυναίκες, συγκεκριμένα, παρουσίασαν σημαντικές βελτιώσεις στη μνήμη εργασίας, η οποία χρησιμοποιείται για την επιχειρηματολογία και τη λήψη αποφάσεων, όπως επίσης και στις περισσότερες γνωστικές λειτουργίες που αξιολογήθηκαν.

Η μελέτη βρήκε, τέλος, ότι η πιο συχνή χρήση βοηθημάτων ακοής σχετιζόταν με μεγαλύτερη βελτίωση στη γνωστική λειτουργία, με τις γυναίκες να αποδεικνύονται πολύ πιο επιμελείς από τους άνδρες στη χρήση τέτοιων συσκευών.

«Δεν παρατηρούνται συχνά βελτιώσεις στη γνωστική λειτουργία των μεγαλύτερων σε ηλικία ανθρώπων. Αν και υπάρχουν πετυχημένες θεραπείες για την απώλεια ακοής, προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο για τη γνωστική φθορά ή την άνοια. Η έρευνα αυτή αποτελεί ένα θετικό βήμα προς τη διερεύνηση της χρήσης της θεραπείας μέσω βοηθημάτων ακοής για την καθυστέρηση της γνωστικής φθοράς και οι περαιτέρω έρευνες που έχουν δρομολογηθεί θα συγκρίνουν τα γνωστικά αποτελέσματα σε μεγαλύτερο δείγμα ανθρώπων με αυτά μιας ομάδας γηραιότερων Αυστραλών υγιούς γήρανσης με συνηθισμένη για την ηλικία τους ικανότητα ακοής», σημειώνει σε σχετικό με τη μελέτη σχόλιό της η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης και επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης, Δρ. Julia Sarant.

https://www.eurekalert.org/pub_releases/2020-02/uom-ham022620.php