Τα προϊόντα χωρίς τη χημική ουσία δισφαινόλη Α (BPA) μπορεί να είναι εξίσου επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία και την ανάπτυξη του εγκεφάλου, με τα προϊόντα που περιέχουν την αμφιλεγόμενη αυτή ουσία, υποδεικνύουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Missouri στη σχετική δημοσίευση που έκαναν στο PNAS.

Οι έρευνες των τελευταίων δεκαετιών έχουν αναδείξει εκτενώς τον ρόλο των χημικών ουσιών σε καταστάσεις όπως η αποβολή στην εγκυμοσύνη, οι ασθένειες του πλακούντα και τα αρνητικά αποτελέσματα υγείας μετά τον τοκετό, με τις βιομηχανίες να έχουν καταφύγει στη χρήση εναλλακτικών χημικών στα πλαστικά προϊόντα, τα οποία μάλιστα προωθούν ως χωρίς BPA». Ωστόσο, η επιστήμονας Cheryl Rosenfeld προειδοποιεί ότι ούτε αυτές οι εναλλακτικές ουσίες, όπως η δισφαινόλη S (BPS) είναι ασφαλείς για τους ανθρώπους.

«Τα συνθετικά χημικά όπως το BPS μπορούν να προσβάλουν τον οργανισμό του εμβρύου μέσω του πλακούντα της μητέρας, αφού οτιδήποτε κυκλοφορεί στο αίμα της μητέρας μπορεί εύκολα να μεταφερθεί στο υπό ανάπτυξη παιδί. Το ζωικό μοντέλο που χρησιμοποιήσαμε στη μελέτη μας είναι το καλύτερο διαθέσιμο για να προσομοιώσουμε τις πιθανές επιπτώσεις του BPS στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μιας γυναίκας, επειδή ο πλακούντας του έχει παρόμοια δομή με του ανθρώπου», αναφέρει η Δρ. Rosenfeld, καθηγήτρια βιοϊατρικών επιστημών.

Ο πλακούντας λειτουργεί σαν πρωταρχική πηγή σεροτονίνης για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου τόσο στα ποντίκια όσο και στους ανθρώπους.

«Ο πλακούντας αποκρίνεται τόσο στις φυσικές ουσίες όσο και στις συνθετικές που το σώμα εκλαμβάνει λανθασμένα ως φυσικές, χωρίς όμως να μπορεί να μετριάσει τις σοβαρές συνέπειες που αυτές μπορεί να επιφέρουν. Το σημαντικότερο όλων είναι ότι αυτά τα χημικά έχουν την ικανότητα να μειώνουν την παραγωγή σεροτονίνης από τον πλακούντα. Τα χαμηλότερα επίπεδα σεροτονίνης μπορούν να δεσμεύσουν την ανάπτυξη του εμβρυϊκού εγκεφάλου, επειδή κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης περιόδου (εγκυμοσύνη), η ανάπτυξη βασίζεται στον πλακούντα για την παραγωγή σεροτονίνης. Έτσι, η έκθεση στο BPA ή στο υποκατάστατό του BPS κατά την ανάπτυξη, μπορεί να οδηγήσει σε μακρόχρονες συνέπειες στην υγεία», καταλήγει η Δρ. Rosenfeld.