Η ζωή κοντά σε χώρους πρασίνου έχει συνδεθεί με πολλαπλά οφέλη για την υγεία, όπως η μείωση του κινδύνου εμφάνισης παχυσαρκίας, η ενίσχυση της προσοχής στα παιδιά και η καθυστέρηση της σωματικής παρακμής στους ηλικιωμένους. Για πρώτη φορά, κοινή μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Bergen και το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης, έδειξε ότι η ζωή σε μια γειτονιά πλουσιότερη σε πράσινο επηρεάζει την ηλικία έναρξης της εμμηνόπαυσης.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Environment International, ανάλυσε τα στοιχεία 1.955 γυναικών από εννέα χώρες (Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, Ηνωμένο Βασίλειο, Σουηδία, Εσθονία, Ισλανδία και Νορβηγία), οι οποίες είχαν συμμετάσχει στην Έρευνα της Ευρωπαϊκής Κοινότητας για την Αναπνευστική Υγεία. Σε διάστημα 20 ετών, οι συμμετέχουσες απάντησαν σε ερωτηματολόγια σχετικά με την κατάσταση της υγείας τους και τον τρόπο ζωής τους, ενώ υποβλήθηκαν σε αιματολογικές εξετάσεις. Οι ερευνητές συνυπολόγισαν την έκταση των χώρων πρασίνου στις γειτονιές των υπό μελέτη υποκειμένων.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι γυναίκες που ζούσαν σε γειτονιές με περιορισμένο χώρο πρασίνου εισήλθαν στην εμμηνόπαυση 1,4 χρόνια νωρίτερα από όσες ζούσαν σε περιοχές με περισσότερο πράσινο. Κατά μέσο όρο, η ηλικία εισόδου στην εμμηνόπαυση ήταν τα 51,7 έτη για τις γυναίκες που ζούσαν στις πλούσιες σε πράσινο γειτονιές, ενώ τα 50,3 έτη για τις γυναίκες που ζούσαν σε περιοχές με μικρότερης έκτασης χώρους πρασίνου.

Εκτός από τους γενετικούς παράγοντες, η ηλικία στην εμμηνόπαυση επηρεάζεται από τον τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένων συνηθειών όπως το κάπνισμα ή παθήσεων όπως η παχυσαρκία, από τη σωματική δραστηριότητα και τη λήψη αντισυλληπτικών δια του στόματος.

Υπάρχουν βιολογικές διεργασίες που θα μπορούσαν να εξηγήσουν τη σχέση μεταξύ των χώρων πρασίνου και την έναρξη της εμμηνόπαυσης σε μεγαλύτερη ηλικία. «Γνωρίζουμε ότι το στρες αυξάνει το επίπεδο της κορτιζόλης στο αίμα και πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η έκθεση σε χώρους πρασίνου το μειώνει», εξήγησε ο Kai Triebner, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης και επικεφαλής της μελέτης. «Τα χαμηλά επίπεδα κορτιζόλης έχουν συσχετιστεί με αυξημένα επίπεδα οιστραδιόλης, μιας σημαντικής γυναικείας ορμόνης. Ίσως οι γυναίκες που ζουν κοντά σε χώρους με αρκετό πράσινο σημειώνουν χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, κάτι που τους επιτρέπει να διατηρούν υψηλότερα τα επίπεδα οιστραδιόλης, με συνακόλουθη την καθυστέρηση της έναρξης της εμμηνόπαυσης. Επιπλέον, η έκθεση σε χώρους πρασίνου έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο ορισμένων ψυχικών διαταραχών όπως η κατάθλιψη, η οποία σχετίζεται επίσης με την εμμηνόπαυση σε μικρότερη ηλικία».