Η οστεοπόρωση αποτελεί βάσανο και ανησυχία που αυξάνεται με τον ερχομό του γήρατος.  Πώς αλλιώς άλλωστε, όταν γνωρίζουμε πως τα γερά οστά είναι απαραίτητη προϋπόθεση για υγιή γηρατειά, χωρίς άγχος για κατάγματα μετά από πτώσεις ή ατυχήματα.

Είναι αλήθεια ότι οι πιθανότητες εμφάνισης οστεοπόρωσης εξαρτώνται από πολλαπλούς παράγοντες, όπως το φύλο, η ηλικία και τα γονίδια, χαρακτηριστικά που δεν είναι στην ευχέρειά μας να αλλάξουμε.

Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί τροποποιήσιμοι τρόποι για τη βελτίωση της υγείας των οστών. Οι Hope Ricciotti και Toni Golen, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Harvard, προτείνουν τρεις εύκολους τρόπους για την ενδυνάμωση των οστών:

  • υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής πλούσιας σε ασβέστιο, το απαραίτητο για τα οστά μεταλλικό στοιχείο, σε συνδυασμό με πρόσληψη βιταμίνης D, η οποία βοηθά τον οργανισμό μα απορροφήσει το ασβέστιο και το φώσφορο. Ο φυσικός τρόπος πρόσληψής της βιταμίνης D πραγματοποιείται με την έκθεση στον ήλιο.
  • η τακτική άσκηση μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ενίσχυση των οστών ή στην πρόληψη της μείωσης της οστικής πυκνότητας. Συγκεκριμένα, οι δραστηριότητες που ασκούν πίεση στα οστά, όπως τα άλματα, το τρέξιμο και οι ασκήσεις αντιστάσεων, μπορούν να διεγείρουν τα οστικά κύτταρα ώστε να παραγάγουν πρωτεΐνες που ενισχύουν τη οστική δύναμη. Μολονότι στα παιδιά οι παραπάνω σωματικές ασκήσεις μπορούν να αυξήσουν την οστική πυκνότητα, στους ενήλικες η συμβολή τους περιορίζεται στη διατήρηση της οστικής δύναμης και πυκνότητας, που διαφορετικά θα χάνονταν.
  • για την περαιτέρω προστασία της υγείας των οστών, ενδείκνυται ο περιορισμός των επιβλαβών και ανθυγιεινών συνηθειών, όπως το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Τέλος, σε περίπτωση που λαμβάνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή, οι ειδικοί συστήνουν την εξέταση της περίπτωσης κάποιο από τα φάρμακα να βλάπτει την υγεία των οστών, σε συνεννόηση πάντα με τον θεράποντα ιατρό.