Η σκελετική μυϊκή μάζα και η σωματική δύναμη είναι καθοριστικής σημασίας για την πρόληψη ατυχημάτων όπως πτώσεις και κατάγματα. Ωστόσο, οι μύες και η δύναμη αρχίζουν να φθίνουν κατά τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση. Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Menopause, έδειξε ότι η διάρκεια της ορμονοθεραπείας (μεγαλύτερη των 13 μηνών) σχετίστηκε με υψηλότερο ποσοστό μυϊκής μάζας και λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης σαρκοπενίας.
Η σαρκοπενία αποτελεί μια πάθηση της τρίτης κυρίως ηλικίας, που χαρακτηρίζεται από απώλεια μυικής μάζας και εξασθένιση των σκελετικών μυών. Εκτός από τον αυξημένο κίνδυνο κάποιου ατυχήματος (πτώσεις, κατάγματα), μπορεί να συντελέσει στην εμφάνιση διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων. Παρόλο που η σαρκοπενία εμφανίζεται κατά κόρον στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, δεν υπάρχουν τελικά στοιχεία που να ενισχύουν τον συσχετισμό της με τη μείωση των οιστρογόνων που επιφέρει η εμμηνόπαυση. Τα αποτελέσματα των σχετικών μελετών μέχρι και σήμερα, κρίνονται ασυνεπή.
Η πρόσφατη έρευνα, στην οποία συμμετείχαν περισσότερες από 4.200 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, αποτελεί μία από τις λίγες μελέτες μεγάλης κλίμακας που εξετάζουν τη σχέση της ορμονοθεραπείας με την απώλεια μυικής μάζας. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές εστίασαν στη διάρκεια της ορμονοθεραπείας σε σχέση με τις προαναφερθείσες παθήσεις του μυικού συστήματος.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, η παρατεταμένη ορμονοθεραπεία συνδέθηκε με μεγαλύτερο ποσοστό μυϊκής μάζας και μείωση των περιπτώσεων σαρκοπενίας στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
«Αν και δεν έχουν δώσει θετικά αποτελέσματα όλες οι σχετικές μελέτες, αυτή η μεγάλης κλίμακας έρευνα ανέδειξε τη σχέση της εκτεταμένης ορμονοθεραπείας με την μείωση της απώλειας μυϊκής μάζας σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 65 ετών» σημείωσε η Δρ. Stephanie Faubion, Διευθύντρια του North American Menopause Society, και διευκρίνισε πως περαιτέρω μελέτη είναι απαραίτητη ώστε να εξακριβωθεί ο μηχανισμός με τον οποίο τα οιστρογόνα προστατεύουν τη μυϊκή μάζα.