Οι επιζώντες από εγκεφαλικό επεισόδιο, που διακρίνονταν για την αισιοδοξία τους, είχαν χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής, μειωμένη σοβαρότητα εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά και μικρότερο βαθμό σωματικής αναπηρίας μετά από τρεις μήνες από το συμβάν, σε σύγκριση με εκείνους που ήταν απαισιόδοξοι, σύμφωνα με τα προλεγόμενα μιας έρευνα που πρόκειται να παρουσιαστεί στο φετινό Nursing Symposium της Διεθνούς Ενώσεως Εγκεφαλικού, που γίνεται την άλλη εβδομάδα (18-21/2) στο Λος Άντζελες. Το συνέδριο είναι μια παγκόσμια πρωταρχική συνάντηση για ερευνητές και κλινικούς ιατρούς αφιερωμένους στην επιστήμη του εγκεφαλικού επεισοδίου και της υγείας του εγκεφάλου.
Σε μια μικρή μελέτη, λοιπόν, με 49 επιζώντες εγκεφαλικού επεισοδίου, οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ αισιοδοξίας, φλεγμονής, σοβαρότητας εγκεφαλικού επεισοδίου και σωματικής αναπηρίας σε τρίμηνη χρονική διάρκεια μετά από το σημείο «μηδέν» (το εγκεφαλικό επεισόδιο). Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα στοιχεία αυτά σχετίζονται ή αλληλεπιδρούν μεταξύ τους μπορούν να δώσουν ένα επιστημονικό πλαίσιο για την ανάπτυξη νέων στρατηγικών αποκατάστασης του εγκεφαλικού επεισοδίου.
«Τα αποτελέσματα μάς δείχνουν ότι οι αισιόδοξοι άνθρωποι έχουν καλύτερη έκβαση της νόσου, με αποτέλεσμα η ενίσχυση του ηθικού να είναι ένας ιδανικός τρόπος για να βελτιωθεί η ψυχική υγεία και η αποκατάσταση μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο», δήλωσε ο Yun-Ju Lai, Ph.D., MS, RN, συγγραφέας και μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο Τμήμα Νευρολογίας του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Χιούστον.
Η φλεγμονή μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι επιβλαβής για τον εγκέφαλο και δυσκολεύει την ανάρρωση. Η αισιοδοξία έχει συσχετιστεί με χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής και βελτιωμένα αποτελέσματα υγείας σε άτομα με ιατρικές παθήσεις, ωστόσο, δεν έχουν αξιολογηθεί προηγούμενες μελέτες για το εάν υπάρχει σχέση μεταξύ των ασθενών με εγκεφαλικό επεισόδιο.
«Οι ασθενείς και οι οικογένειές τους πρέπει να γνωρίζουν τη σημασία ενός θετικού περιβάλλοντος, που μπορεί να ωφελήσει τον ασθενή», συμπλήρωσε ο ίδιος επιστήμονας.