Η καλή ή κακή κατάσταση του εντερικού μας μικροβιώματος μπορεί να επηρεάσει τα πάντα, από το βάρος μέχρι και τη διάθεσή μας. Παρόλο, λοιπόν, που η επιλογή των σωστών προβιοτικών και η κατανάλωση τροφίμων φιλικών προς το έντερο είναι αποτελεσματικοί τρόποι ενίσχυσης της εντερικής υγείας, μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Human Microbiome δείχνει ότι και ψυχολογικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τη βακτηριακή ποικιλία.

Πολλές προηγούμενες έρευνες έχουν συνδέσει το εντερικό μικροβίωμα με τον εγκέφαλο και τη συμπεριφορά, ωστόσο, όπως αναφέρει η επικεφαλής ερευνήτρια Katerina Johnson από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, οι περισσότερες πραγματοποιήθηκαν σε ζώα, ενώ όσες ήταν σε ανθρώπους επικεντρώθηκαν περισσότερο στην επιρροή του εντέρου στις νευροψυχιατρικές διαταραχές.

«Αντίθετα, το δικό μου ενδιαφέρον ήταν να εξετάσω τον γενικό πληθυσμό για την ποικιλία των ειδών των βακτηρίων που ζουν στο έντερο και ενδεχομένως να σχετίζονται με την προσωπικότητα», λέει η ειδικός.

Πώς η προσωπικότητα επηρεάζει την εντερική υγεία;
Η ερευνητική ομάδα εξέτασε την εντερική υγεία 655 ενηλίκων μέσω δείγματος κοπράνων και οι συμμετέχοντες κλήθηκαν, ακόμη, να συμπληρώσουν διαδικτυακά ερωτηματολόγια σχετικά με την κοινωνική τους ζωή.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνθρωποι που είχαν μεγάλο κοινωνικό κύκλο ή ήταν πιο εξωστρεφείς, έτειναν να έχουν μεγαλύτερη ποικιλία στο εντερικό τους μικροβίωμα, ενώ εκείνοι με υψηλά επίπεδα στρες και άγχους το αντίθετο.

«Ο σύγχρονος τρόπος ζωής μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στην υγεία του εντέρου, λόγω των λιγότερων κοινωνικών συναναστραφών και του ελάχιστου χρόνου που περνάμε στη φύση. Όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν το εντερικό μικροβίωμα και άρα τις συμπεριφορές και την ψυχολογική μας κατάσταση με τρόπους που ακόμα δεν είναι γνωστοί», επισημαίνει η Δρ. Johnson.

Άσχημα νέα για τους εσωστρεφείς;
Παρόλο που οι εσωστρεφείς άνθρωποι χρειάζονται να περνούν χρόνο μόνοι τους για να αποφορτιστούν από τα άγχη της καθημερινότητας, αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι αποφεύγουν με κάθε τρόπο τις κοινωνικές επαφές.

Επιπλέον, η μελέτη υποστηρίζει ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι αύξησης της βακτηριακής ποικιλίας, οι οποίοι δεν απαιτούν κοινωνικοποίηση.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα των επιστημόνων, «οι περιπετειώδεις άνθρωποι, εκείνοι που ταξιδεύουν μόνοι και δοκιμάζουν τις κουζίνες των χωρών που επισκέπτονται, τείνουν να έχουν μεγαλύτερη ποικιλία στη μικροβιακή κοινότητα του εντέρου τους και τελικά να είναι αρκετά υγιείς».