Τα παιδιά που έχουν υψηλή συγκέντρωση ενός συγκεκριμένου χημικού στοιχείου στο αίμα τους έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν οδοντικές κοιλότητες, υποστηρίζει μια νέα μελέτη από ερευνητές της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Δυτικής Βιρτζίνια.

Ο λόγος για τις  υπερφθοροαλκυλιωμένες ουσίες (PFAS), βιομηχανικές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνταν εκτενώς τα προηγούμενα χρόνια. Πλέον η χρήση τους δε συνεχίζεται, αλλά παραμένουν στο περιβάλλον και άρα στο νερό, με τους επιστήμονες να τις έχουν συνδέσει κατά καιρούς με πληθώρα προβλημάτων υγείας. Τώρα, λοιπόν, οι R. Constance Wiener and Christopher Waters στην έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Public Health Dentistry αναζητούν τις επιπτώσεις τους στην στοματική και οδοντική υγεία.

Συγκεκριμένα, διερεύνησαν αν οι υψηλότερες συγκεντρώσεις των PFAS σχετίζονταν με μεγαλύτερη φθορά των δοντιών στα παιδιά. Όπως αναδεικνύουν τα ευρήματα, ένα από αυτά, το υπερφθοροαλκυλικό οξύ, συνδέθηκε με οδοντικές κοιλότητες.

Τα 629 παιδιά που συμμετείχαν στη μελέτη είχαν ηλικία 3-11 ετών, τα δείγματα αίματός τους αναλύθηκαν για PFAS μεταξύ 2013 και 2014 και αξιολογήθηκαν η φθορά των δοντιών και παράγοντες όπως η εθνικότητα, ο Δείκτης Μάζας Σώματος και η συχνότητα με την οποία βούρτσιζαν τα δόντια τους.

Από τις επτά ουσίες PFAS που ανέλυσαν οι επιστήμονες, το υπερφθοροαλκυλικό οξύ ήταν αυτό που σχετίστηκε με τα υψηλότερα επίπεδα οδοντικής φθοράς. Πώς συμβαίνει, όμως, αυτό; Οι Wiener και Waters θεωρούν ότι η ουσία αυτή διαταράσσει την υγιή ανάπτυξη του σμάλτου, ουσία που κάνει τα δόντια σκληρά. Η διαταραχή αυτή μπορεί να καταστήσει τα δόντια ευάλωτα στη φθορά.

Ενδεικτικά, τα παιδιά που βούρτσιζαν τα δόντια τους μία φορά την ημέρα ή και λιγότερο είχαν σημαντικά αυξημένη οδοντική φθορά σε σχέση με εκείνα που τα βούρτσιζαν τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα.

Παρομοίως, τα παιδιά που δεν είχαν επισκεφθεί οδοντίατρο μέσα στα προηγούμενο έτος από τη μελέτη είχαν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν αυξημένα ποσοστά φθοράς των δοντιών τους σε σχέση με τα παιδιά που είχαν επισκεφθεί ειδικό. Επομένως, οι γονείς καλό είναι να φροντίζουν ενδελεχώς για την υγεία των δοντιών των παιδιών τους, με τακτικό βούρτσισμα και προγραμματισμένες οδοντιατρικές εξετάσεις.

Στην περίπτωση των οδοντικών κοιλοτήτων, ωστόσο, οι ερευνητές δεν έχουν αναλύσει ακόμα το μηχανισμό δράσης του υπερφθοροαλκυλικού οξέος, τομέα που χρήζει περαιτέρω διερεύνησης. Παρόλο που η μελέτη είχε αρκετούς περιορισμούς, επιβεβαίωσε για ακόμα μία φορά τη σημασία της στοματικής υγιεινής και του ελέγχου των δοντιών.