Η ανταλλαγή μηνυμάτων και το λεγόμενο «scrolling» στις οθόνες αφής των smartphones έχουν αυξήσει τους τραυματισμούς πεζών κατά 800%, προειδοποιούν οι επιστήμονες σε νέα ερευνητική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο BMJ Injury Prevention.
Η επανεξέταση στοιχείων 22 μελετών σχετικών με τους «περισπασμούς των πεζών», που περιελάμβαναν 872 ανθρώπους μέσης ηλικίας 21 ετών, δείχνει ότι «οι τραυματισμοί λόγω απροσεξίας» είναι πλέον ένα σημαντικό πρόβλημα που προκαλεί σημαντική αύξηση του αριθμού των ατυχημάτων.
Άλλωστε, αποτελεί πλέον συχνό φαινόμενο η εικόνα ανθρώπων απορροφημένων στα κινητά τους τηλέφωνα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να χτυπούν άθελά τους σε κολώνες, να βγαίνουν στο δρόμο χωρίς να κοιτάξουν ή να σκοντάφτουν, με την έρευνα των επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Calgary στον Καναδά να δείχνει ότι το σχετικό ποσοστό ανέρχεται έως και το 45%.
«Δεδομένης της ολοκληρωτικής παρουσίας των smartphones, με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις εφαρμογές, τα βίντεο και τη μουσική, στις περισσότερες πτυχές της καθημερινότητας, το περπάτημα και η διάσχιση δρόμων με περισπασμούς θα αποτελέσει ένα σοβαρό ζήτημα οδικής ασφάλειας στο προσεχές μέλλον», σημειώνει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Sarah Simmons.
Δεδομένα ήδη από το 2004 δείχνουν ότι τραυματισμοί, όπως όταν περπατάς και πέφτεις σε μια τρύπα, έχουν αυξηθεί κατά 800%, και συγκεκριμένα από 0,4% σε 3,7% στους τραυματισμούς πεζών, με τους άνδρες κάτω 30 ετών να είναι τα περισσότερα θύματα.
Οι μελέτες εξέτασαν το πώς αντιδρούν οι πεζοί όταν χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο, όπως για παράδειγμα πόσο χρόνο τους παίρνει να διασχίσουν ένα δρόμο ή αν ελέγχουν προσεκτικά για διερχόμενα οχήματα.
Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι άνθρωποι που συντάσσουν μηνύματα ή σερφάρουν στο ίντερνετ καθώς περπατούν έχουν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να κοιτάξουν δεξιά και αριστερά πριν περάσουν το δρόμο, ενώ χρειάζονται και περισσότερο χρόνο για να το πραγματοποιήσουν. Επιπλέον, οι πιθανότητες σύγκρουσης ή παρολίγον σύγκρουσης με όχημα ή άλλο πεζό ήταν επίσης υψηλότερες.
Αντίθετα, οι πεζοί που μιλούσαν στο τηλέφωνό τους είχαν λιγότερες πιθανότητες τέτοιου ατυχήματος και έλεγχαν περισσότερο την κυκλοφορία, αλλά και σε αυτή την περίπτωση ο χρόνος διάσχισης του δρόμου ήταν μεγάλος και συχνά έχαναν ευκαιρίες να περάσουν απέναντι με ασφάλεια. Η ακρόαση μουσικής δεν είχε αρνητικά αποτελέσματα στους παράγοντες μέτρησης που εξετάστηκαν.
Τέλος, μία μελέτη περισσότερων από 34.300 εφήβων βρήκε ότι ένα στα πέντε παιδιά σχολικής ηλικίας αποσπώνταν από τα κινητά τους τηλέφωνα ενώ περνούσαν το δρόμο.