Μια ουσία που βρίσκεται συχνότερα στα μανιτάρια ενδεχομένως να σχετίζεται με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης προεκλαμψίας, μιας επικίνδυνης επιπλοκής στην εγκυμοσύνη που μπορεί να έχει επικίνδυνες συνέπειες τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί.

Αυτά τουλάχιστον υποστηρίζουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Liverpool και το Πανεπιστημιακό Κολέγιο Cork σε μελέτη τους στο Hypertension, στην οποία έδειξαν ότι η φυσική ουσία L-εργοθειονίνη που προέρχεται ως επί το πλείστον από τη διατροφή, μπορεί να δράσει ανακουφιστικά στα πρόδρομα συμπτώματα της σοβαρής αυτής κατάστασης.

«Η προεκλαμψία παραμένει προεξάρχουσα αιτία θανάτου μητέρας και νεογέννητου παγκοσμίως. Αυτή τη στιγμή οι θεραπευτικές επιλογές είναι λίγες και ο μόνος τρόπος ίασης είναι ο τοκετός. Αυτή η πρώιμη εργασία που υποδεικνύει έναν θεραπευτικό ρόλο για την εργοθειονίνη αξίζει περαιτέρω έρευνα, καθώς πρόκειται για ουσία που βρίσκεται σε διάφορα τρόφιμα, αλλά η βασική πηγή της στην ανθρώπινη διατροφή είναι τα μανιτάρια», αναφέρει ο καθηγητής Louise Kenny.

«Πιθανό και αποτελεσματικό»
Σημαντικές έρευνες έχουν δείξει ότι η προεκλαμψία μπορεί να οφείλεται σε ουσίες που απελευθερώνονται από τον πλακούντα και διαταράσσουν τις φυσιολογικές βιολογικές διαδικασίες στο σώμα της μητέρας. Η διαταραχή της μιτοχονδριακής λειτουργίας, συγκεκριμένα,, μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικό οξειδωτικό στρες.

«Χρησιμοποιήσαμε ένα ζωικό μοντέλο που έφερε την ασθένεια για να δούμε αν αυτό το φυσικό αντιοξειδωτικό θα μπορούσε να βελτιώσει κάποια από τα βιολογικά στοιχεία της προεκλαμψίας. Η έρευνά μας έδειξε ότι η θεραπεία των ποντικιών με προκλαμψία με το φυσικό αντιοξειδωτικό L-εργοθειονίνη μείωσε την αρτηριακή πίεση, απέτρεψε τον περιορισμό στην ανάπτυξη του εμβρύου και εξασθένησε την παραγωγή των επιβλαβών ουσιών που απελευθερώνονται από τον πλακούντα κατά τη διάρκεια της προεκλαμψίας», αναφέρει Δρ. Cathal McCathy και προσθέτει:

Επιπλέον, χρησιμοποιώντας μια ενδιαφέρουσα νέα προσέγγιση εντοπίσαμε ότι η θεραπεία με εργοθειονίνη ελαχιστοποίησε το οξειδωτικό στρες που προερχόταν από τα μιτοχόνδρια».

Νέες ευκαιρίες
Αποδεικνύοντας ότι η εργοθειονίνη είναι προστατευτική στα ζωικά μοντέλα με προεκλαμψία, οι επιστήμονες θέτουν τις προϋποθέσεις για τη δοκιμή της και στους ανθρώπους. Η έρευνα αυτή δημιουργεί νέους δρόμους στην εύθραυστη αναζήτηση μιας θεραπείας για την προεκλαμψία. Η εργοθειονίνη φαίνεται να είναι ένα ασφαλές, φυσικό αντιοξειδωτικό που προέρχεται από τη διατροφή και του οποίου οι θεραπευτικές προοπτικές αποδεικνύονται πολλά υποσχόμενες.

Πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα αυτά θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από τα ανάλογα επιστημονικά πρότυπα και σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.