Η συνεργασία μεταξύ επιστημόνων του Πανεπιστημίου Rutgers και του Ερευνητικού Κέντρου Scripps οδήγησε στην ανακάλυψη ενός μικρού μορίου που ενδεχομένως να μπορεί να επιβραδύνει ή να σταματήσει την εξέλιξη της νόσου Πάρκινσον.
Όπως αναφέρεται στη σχετική μελέτη στο PNAS, στοχεύοντας το αγγελιοφόρο RNA, οι επιστήμονες βρήκαν μία ένωση που αποτρέπει την παραγωγή της επιβλαβούς πρωτεΐνης της νόσου Πάρκινσον, α-συνουκλεΐνης. Η πρωτεΐνη αυτή συγκεντρώνεται σε έναν μη φυσιολογικό σχηματισμό στα εγκεφαλικά κύτταρα, προκαλώντας τον εκφυλισμό και τον θάνατό τους.
Η νέα αυτή ένωση, που ονομάστηκε συνουκλεοζίδη (Synucleozid), μειώνει σημαντικά τα επίπεδα α-συνουκλεΐνης και προστατεύει τα κύτταρα από την τοξικότητα της εν λόγω πρωτεΐνης, υποδεικνύοντας ότι έχει προοπτικές αποτροπής της εξέλιξης της νόσου.
«Ανακαλύψαμε για πρώτη φορά μια ένωση που μοιάζει με φάρμακο και δυνητικά έχει τις πιθανότητες να επιβραδύνει τη νόσο πριν εξελιχθεί, μέσω μιας εντελώς νέας προσέγγισης. Πρόκειται για θεραπεία που αναμένεται να είναι πιο αποτελεσματική σε ανθρώπους που βρίσκονται ακόμα στα πρώιμα στάδια της ασθένειας και εμφανίζουν ελάχιστα συμπτώματα», αναφέρει η εξειδικευμένη στη νόσο Πάρκινσον επιστήμονας, M. Maral Moyradian και συμπληρώνει:
«Διάφορα άλλα πειραματικά φάρμακα που εξετάζονται αυτή την περίοδο για τη νόσο Πάρκινσον είναι αντισώματα που στοχεύουν ένα από τα τελευταία στάδια συγκέντρωσης της πρωτεΐνης α-συνουκλεΐνης. Εμείς θέλουμε να αποτρέψουμε τον αρχικό σχηματισμό αυτών των συστάδων της πρωτεΐνης, πριν προλάβει να προκαλέσει ζημιά και οδηγήσει στην εξέλιξη της νόσου. Αυτή η νέα ένωση, λοιπόν, έχει τις προοπτικές για να το καταφέρει, αλλάζοντας την πορεία της ζωής ανθρώπων που πάσχουν από την σοβαρή αυτή ασθένεια».
Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η ανακάλυψή τους είναι «ιδιαίτερα ελπιδοφόρα» και ανυπομονούν να προχωρήσουν στα επόμενα βήματα για τη βελτιστοποίηση και τον έλεγχο της ένωσης. Επιπλέον, η προσέγγιση αυτή είναι πιθανό να αποδειχθεί ωφέλιμη και στην περίπτωση ασθενών μιας άλλης νόσου που οφείλεται στις συστάδες α-συνουκλεΐνης, γνωστής ως άνοιας με σωμάτια Lewy.
Τέλος, η νέα θεωρία στόχευσης του RNA για τη μείωση της παραγωγής της πρωτεΐνης που αναπτύχθηκε στο εργαστήριο του Matthew D. Disney, καθηγητή χημείας στο Ερευνητικό Κέντρο Scripps, μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλες τέτοιες παθήσεις, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, λόγω των παρόμοιων ανθεκτικών πρωτεϊνών τους.
«Η έκταση της μελέτης μας μπορεί να ξεπεράσει τους πάσχοντες από τη νόσο Πάρκινσον και να φτάσει σε πολλές ακόμα νευροεκφυλιστικές παθήσεις. Είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η διεπιστημονική έρευνα οδηγεί σε σημαντικές αλλαγές», καταλήγουν οι ειδικοί.