Ως γνωστόν, η χρόνια φλεγμονή βλάπτει το σώμα και μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία. Μία από τις αιτίες του καρκίνου του μαστού μπορεί να είναι η φλεγμονή που προκαλείται από επιβλαβή βακτήρια. Όχι τυχαία, καθώς ως γαλακτοπαραγωγό μέσο, στο μαστό συνωστίζονται δισεκατομμύρια βακτήρια.

Μία μελέτη του Πανεπιστημίου του Λάνκαστερ που δημοσιεύεται στο Medical Hypotheses, υποστηρίζει ότι υπάρχει ένα απλό και φθηνό μέσο προληπτικής αντιμετώπισης, που θα μπορούσαν να καταναλώνουν καθημερινά οι γυναίκες, για να μειώσουν τις πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο στο μαστό. Και ναι, αυτό είναι το γιαούρτι.

Το γιαούρτι περιέχει ευεργετικά βακτήρια ζύμωσης της λακτόζης, παρόμοια με τα βακτηρίδια ή τη μικροχλωρίδα που βρίσκονται στο στήθος των μητέρων που θηλάζουν. Με δεδομένο ότι τα βακτήρια που ζυμώνονται στη λακτόζη, κατά τη διάρκεια του θηλασμού, λειτουργούν προστατευτικά κατά του καρκίνου του μαστού και αποδεδειγμένα προστατεύουν τις μητέρες σε υπολογίσιμο ποσοστό -όσο περισσότερο έχουν θηλάσει τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο στο μαστό- οι επιστήμονες εικάζουν ότι η συχνή κατανάλωση γιαουρτιού μειώνει επίσης τον σχετικό κίνδυνο.

Μάλιστα αρκετές άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση γιαουρτιού συνδέεται με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού, κάτι που σύμφωνα με τους ερευνητές μπορεί να οφείλεται γενικώς στην εκτόπιση των επιβλαβών βακτηρίων από τα ευεργετικά βακτήρια που περιέχει το γιαούρτι. Υπάρχουν περίπου 10 δισεκατομμύρια βακτηριακά κύτταρα στο ανθρώπινο σώμα και ενώ τα περισσότερα είναι ακίνδυνα, μερικά βακτήρια όμως δημιουργούν τοξίνες που προκαλούν φλεγμονή στο σώμα. Το γιαούρτι εικάζεται, λοιπόν, ότι μπορεί να συμβάλει στο να μειωθούν ή να εξαλειφθούν αυτά τα «κακά» βακτήρια.