Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιο Case Western υποστηρίζουν ότι εντόπισαν ένα έως τώρα άγνωστο γονίδιο και μια πρωτεΐνη που σχετίζεται με αυτό, τα οποία θα μπορούσαν δυνητικά να κατασταλθούν με στόχο την επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου Αλτσχάιμερ.
«Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι η πρωτεΐνη, την οποία ονομάσαμε ‘aggregatin’ μπορεί να αποτελεί έναν μη αναγνωρισμένο νέο παράγοντα κινδύνου και άρα έναν πιθανώς καινοτόμο θεραπευτικό στόχο για τη νόσο», αναφέρει ο αναπληρωτής καθηγητής παθολογίας, Δρ. Xinglong Wang, επικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications.
Ο ρόλος της νέα πρωτεΐνης
Οι ερευνητές ξεκίνησαν την εργασία τους συσχετίζοντας σχεδόν ένα εκατομμύρια γενετικούς δείκτες (μεμονωμένοι πολυμορφισμοί νουκλεοτιδίων – SNP) με απεικονίσεις εγκεφάλου, καταφέρνοντας να εντοπίσουν έναν συγκεκριμένο πολυμορφισμό στο FMA222, γονίδιο που συνδέεται με διάφορα μοτίβα περιοχικής εγκεφαλικής ατροφίας.
Τα επόμενα πειράματα υπέδειξαν ότι η πρωτεΐνη που κωδικοποιείται από το γονίδιο FAM222A όχι μόνο συνδέεται με τις πλάκες β-αμυλοειδούς και την περιοχική εγκεφαλική ατροφία που αφορούν τους ασθενείς της νόσου Αλτσχάιμερ, αλλά και ότι η aggregatin προσκολλάται στο πεπτίδιο β-αμυλοειδές, το κύριο συστατικό που διευκολύνει τον σχηματισμό των πλακών.
Όταν, λοιπόν, οι ερευνητές χορήγησαν στα ποντίκια την πρωτεΐνη aggregatin (που δημιουργήθηκε από το γονίδιο FAM222A), επιταχύνθηκε ο σχηματισμός πλακών (αποθέματα αμυλοειδούς) στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα την μεγαλύτερη νευροφλεγμονή και τη γνωστική δυσλειτουργία. Αυτό συνέβη, σύμφωνα με τους ειδικούς, επειδή η πρωτεΐνη δεσμεύει απευθείας το πεπτίδιο β-αμυλοειδές, διευκολύνοντας έτσι τη συσσώρευση και τον σχηματισμό πλακών. Αντίθετα, όταν οι επιστήμονες κατέστειλαν την πρωτεΐνη, μειώθηκαν οι πλάκες αλλά και η νευροφλεγμονή και η γνωστική φθορά.
Συμπερασματικά, λοιπόν, τα ευρήματα δείχνουν ότι η μείωση των επιπέδων αυτής της πρωτεΐνης και η αναστολή της αλληλεπίδρασής της με το πεπτίδιο β-αμυλοειδές θα μπορούσε να είναι θεραπευτική, όχι απαραίτητα για την πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ αλλά για την επιβράδυνση της εξέλιξής της.