Ένα χαμηλού κόστους πρόγραμμα που βοηθά τους ασθενείς που θα υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση να προετοιμαστούν σωματικά και ψυχικά για την επερχόμενη επέμβαση μπορεί να οδηγήσει σε συνολική μείωση του κόστους καθώς και στην γρηγορότερη επιστροφή τους στο σπίτι σύμφωνα με νέα έρευνα σε εκατοντάδες ασθενείς σε 21 νοσοκομεία της πολιτείας του Μίσιγκαν.

Το πρόγραμμα προετοιμασίας όπως αποκαλείται χρησιμοποιεί τις εβδομάδες που προηγούνται της επέμβασης για να ενθαρρύνει τους ασθενείς να κινούνται περισσότερο, να τρώνε πιο υγιεινά, να κόψουν το κάπνισμα, να αναπνέουν πιο σωστά, να μειώσουν το στρες και να εστιάσουν στους στόχους τους μετά την επέμβαση.

Το 2017 μετά την πρώτη δοκιμή αυτής της μεθόδου σε ασθενείς στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν η προσέγγιση έδειξε ότι είναι υποσχόμενη σε ότι αφορά τη μείωση του συνολικού κόστους που σχετίζεται με τη φροντίδα του ασθενούς και στη μείωση του χρόνου παραμονής τους στο νοσοκομείο συγκριτικά με τους ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε επεμβάσεις πριν την έναρξη αυτού του προγράμματος.

Η νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American College of Surgeons επιβεβαιώνει αυτά τα συμπεράσματα σε μεγαλύτερη κλίμακα. Βασίστηκε στη μελέτη 523 ασθενών που ακολούθησαν το σχετικό πρόγραμμα προετοιμασίας συγκριτικά με πάνω από 1,000 ασθενείς που δεν το ακολούθησαν.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που έκαναν το πρόγραμμα προετοιμασίας πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο μια μέρα νωρίτερα και ήταν πιο πιθανό να πάνε απευθείας στο σπίτι χωρίς να χρειαστούν τις υπηρεσίες ενός κέντρου αποκατάστασης. Υπολογίστηκε δε ότι το συνολικό κόστος νοσηλείας έως και τρεις μήνες μετά την επέμβαση ήταν $ 3.200 λιγότερα κατά μέσο όρο για όσους υποβλήθηκαν στην προετοιμασία.

Παράλληλα μια δεύτερη έκθεση που δημοσιεύθηκε στα Annals of Surgery έδειξε ότι και η χειρουργική ομάδα υιοθετεί μια στάση θετικής ψυχολογίας κατά την αλληλόδραση με ασθενείς που είχαν εκπαιδευτεί σε σχετικά προγράμματα προετοιμασίας.

«Κάθε φορά που μελετάται η αξία της προετοιμασίας των ασθενών αποδεικνύεται ότι αυξάνει την αξία της χειρουργικής φροντίδας βελτιώνοντας την φροντίδα και μειώνονται το κόστος. Η τρέχουσα έρευνα ισχυροποιεί τα συμπεράσματα αυτά αποτελώντας τη βάση για την υιοθέτηση αυτού του πλάνου από τα νοσοκομεία» είπε ο  Δρ. Michael Englesbe, καθηγητής χειρουργικής και επικεφαλής ερευνητής και των δυο αυτών ερευνών.

Ο Δρ. Michael Englesbe πιστεύει ότι η προετοιμασία των ασθενών είναι αποτελεσματική επειδή τους ενδυναμώνει και τους εμπλέκει στην διαδικασία της αποκατάστασής τους.

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα οι ασθενείς, μέσου όρου ηλικίας 70 ετών, ακολούθησαν το πρόγραμμα προετοιμασίας –  το οποίο μεταξύ άλλων «απαιτούσε» να κάνουν χρήση βηματομετρητή και περιελάμβανε ενημέρωση για τη διατροφή, την διακοπή του καπνίσματος και την αντιμετώπιση του στρες – για δυόμισι εβδομάδες πριν την επέμβαση.

Αν και ένα τέτοιο πρόγραμμα δεν εφαρμόζεται στα ελληνικά νοσοκομεία, εντούτοις η έρευνα αυτή καταδεικνύει την μεγάλη σημασία της κατάλληλης προετοιμασίας πριν από μια επέμβαση, ιδιαίτερα όταν ο ασθενής είναι προχωρημένης ηλικίας και συντρέχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου.

Μάλιστα μέχρις ότου ένα τέτοιο πρόγραμμα γίνει πραγματικότητα για περισσότερα νοσοκομεία και σε άλλες χώρες, ο Δρ. Englesbe ενθαρρύνει τους ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε επέμβαση να αυξήσουν την φυσική τους δραστηριότητα, να βελτιώσουν την διατροφή τους, να μειώσουν τα τσιγάρα που καπνίζουν ή να κόψουν το κάπνισμα και να εστιάσουν στην ψυχική τους κατάσταση και την αποφυγή του στρες.