Την ηλικία που νιώθουμε τη μεγαλύτερη δυστυχία αποκαλύπτει νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση NBER (National Bureau of Economic Research). Η μέση ηλικία, στα 47 περίπου χρόνια, είναι η περίοδος βιώνουμε τη μεγαλύτερη απογοήτευση από τη ζωή μας.
Σύμφωνα με τον David Blanchflower, καθηγητή Οικονομικών στο Dartmouth College, η ευτυχία μας ακολουθεί μία καμπύλη (σχήμα U), όπως επιβεβαίωσαν και τα ευρήματα της έρευνας στην οποία συμμετείχε όπου αναλύθηκαν στοιχεία από 132 χώρες. Παρατηρήθηκε λοιπόν ότι το αίσθημα ευτυχίας ξεκινά την «ελεύθερη πτώση» μετά την ενηλικίωση.
Αποδεχόμενος τη θεωρία της Καμπύλης της Ευτυχίας, ο δημοσιογράφος Jonathan Rauch, συγγραφέας βιβλίου σχετικού με το θέμα, τόνισε σε συνέντευξή του πως και τα πρωτέυοντα θηλαστικά (ουρακοτάγκοι, χιμπατζήδες) σημειώνουν μια ψυχολογική πτώση κατά τη μέση ηλικία.
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, πρόκειται για μια μεταβατική περίοδο γεμάτη αλλαγές στις αξίες και τον τρόπο σκέψη μας και δεν θα έπρεπε να θεωρείται απαραίτητα ως σημάδι κρίσης της μέσης ηλικίας.
Πρέπει επίσης να σημειωθεί πως σημαντικό ρόλο παίζουν η συρρίκνωση του εγκεφάλου που αρχίζει στις δεκαετίες των 30 και των 40, ενώ επιταχύνεται κατά την έκτη δεκαετία της ζωής μας, καθώς και η μείωση έκκρισης τεστοστερόνης για τους άνδρες και οιστρογόνων για τις γυναίκες, που ξεκινά από τη δεκαετία των 30 και γίνεται πιο αισθητή στη δεκαετία των 40.
Αλλά, υπάρχει ελπίδα.
Με την πάροδο του χρόνου, το αίσθημα ευτυχίας αποκαθίσταται, σύμφωνα με τα ευρήματα.
Στην πραγματικότητα, η ευτυχία ανεβαίνει στα ύψη φτάνοντας αυτό που νιώθαμε στα 20 μας για μια ακόμη φορά γύρω στα 70.
«Ανεξάρτητα από το πού ζείτε, ή πόσο δύσκολη φαίνεται η μέση ηλικία, να θυμάστε πως η ευτυχία διαγράφει πάντα την καμπύλη της», σημειώνει ο καθηγητής Blanchflower.