Γυμνάζεστε; Αν όχι, τώρα έχετε έναν σημαντικό λόγο αφού, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Applied Physiology, οι γυναίκες που γυμνάζονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους μπορούν να αποφύγουν την απώλεια μυϊκού ιστού μεγαλώνοντας.

Ερευνητές από το Πολιτειακό  Πανεπιστήμιο Ball στο Μάντσι της Ιντιάνα, μελέτησαν τη μυϊκή δύναμη, την αντοχή, το μέγεθος και τον τύπο των μυϊκών ινών στους μηρούς γυναικών τριών διαφορετικών ομάδων.

Συγκεκριμένα, στην πρώτη ομάδα υπήρχαν επτά γυναίκες άνω των 70 που γυμνάζονταν τακτικά για περίπου πενήντα χρόνια, στη δεύτερη δέκα γυναίκες γύρω στα 25 που γυμνάζονταν τακτικά και στην τελευταία δέκα γυναίκες άνω των 70 που γυμνάζονταν λίγο.

Οι ηλικιωμένες γυναίκες που γυμνάζονταν είχαν περισσότερες μυϊκές ίνες βραδείας συστολής – τύπου Ι (οι οποίες είναι πιο ανθεκτικές στην κόπωση, υποστηρίζουν δραστηριότητες αντοχής, και μπορούν να διατηρήσουν τη δύναμη επί μακρόν) σε σχέση με τις γυναίκες των δύο άλλων ομάδων.

Επιπλέον, είχαν περισσότερες μυϊκές ίνες ταχείας συστολής – τύπου ΙΙ (οι οποίες συνεισφέρουν περισσότερο σε δυνατές κινήσεις παρά στην αντοχή) από τις ηλικιωμένες γυναίκες που δεν γυμνάζονταν τακτικά.

Τέλος, και οι δύο ομάδες ηλικιωμένων γυναικών υστερούσαν σε μυϊκές ίνες τύπου ΙΙ συγκριτικά με τις νεότερες γυναίκες. Η μείωση αυτών των μυϊκών ινών έρχεται με το γήρας.

Η ερευνητική ομάδα θεωρεί τα ευρήματα της μελέτης μοναδικά ως προς το ότι παρέχουν μια νέα προοπτική στην γήρανση του σκελετού και την πλαστικότητα σε μυοκυτταρικό επίπεδο.