Η υψηλότερη τιμής της διαστολικής πίεσης  («μικρής») θεωρείται ευρέως δείκτης εκτίμησης του συνολικού καρδιαγγειακού κινδύνου. Αλλά και η χαμηλή τιμή της φαίνεται ότι είναι σημαντική για την εκτίμηση των πιθανοτήτων ύπαρξης ουλών (πλακών) στον εγκέφαλο που πιθανόν να αποτελούν συμπτώματα άνοιας, εγκεφαλικού επεισοδίου ή αποτέλεσμα πτώσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ερευνητές μιας νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Stroke εξέτασαν τη σύνδεση ανάμεσα στις τιμές της αρτηριακής πίεσης και τον αριθμό και την θέση αυτών των εγκεφαλικών ουλών, που αποκαλούνται αλλοιώσεις της λευκής ουσίας. Εξετάζοντας 1.205 άνδρες και γυναίκες άνω των 50 ετών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν τη χαμηλότερη διαστολική αρτηριακή πίεση, είχαν λιγότερες αλλοιώσεις της λευκής ουσίας σε σχέση με αυτούς με την υψηλότερη διαστολική πίεση, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα των μαγνητικών τομογραφιών.

Τα αποτελέσματα αυτά έρχονται εν μέρει σε αντίθεση με τις προσδοκίες των ερευνητών, οι οποίοι πίστευαν ότι η συστολική πίεση είναι εκείνη που σχετίζεται με τις αλλοιώσεις της λευκής ουσίας, καθώς προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι με υψηλή συστολική αρτηριακή πίεση είναι πιο πιθανό να έχουν στένωση αρτηριών που προκαλεί τις αλλοιώσεις.

Παρόλα αυτά, όπως αναδείχθηκε σε αυτή τη νέα μελέτη, οι άνθρωποι με διαστολική αρτηριακή πίεση χαμηλότερη από 80 mmHg είχαν μικρότερες αλλοιώσεις της λευκής ουσίας σε τρεις περιοχές του εγκεφάλου, σε σχέση με αυτούς με διαστολική πίεση άνω του 90 mmHg .

«Εξετάζοντας τις διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου μπορούν να διερευνήσουμε με έμμεσο τρόπο το πώς η αρτηριακή πίεση επηρεάζει τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου. Η συγκεκριμένη σχέση με τις αλλοιώσεις της λευκής ουσίας στην περικοιλιακή περιοχή είναι σημαντική επειδή οι αλλοιώσεις αυτές τείνουν να σχετίζονται πιο έντονα με τα γνωστικά προβλήματα», αναφέρει η Michelle R. Caunca από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι, που ηγήθηκε της μελέτης.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η λευκή ουσία αποτελείται από νευρικές ίνες που μεταδίδουν μηνύματα από και προς τον εγκέφαλο, τα οποία βοηθούν στη μυϊκή κίνηση, την αίσθηση και τη σκέψη. Οι αλλοιώσεις μπορούν να μπλοκάρουν αυτά τα μηνύματα, αυξάνοντας τον κίνδυνο πτώσεων, αλλά και να εντείνουν τον κίνδυνο ενός ατόμου για εγκεφαλικό επεισόδιο ή προβλήματα στη σκέψη και τη μνήμη.

Καταληκτικά, οι ερευνητές αναφέρουν ότι η νέα αυτή μελέτη παρέχει περαιτέρω στοιχεία για τη σημασία του ελέγχου της αρτηριακής πίεσης και συγκεκριμένα της διαστολικής, η οποία αξιολογείται ως δευτερεύουσας σημασίας κατά τη λήψη αποφάσεων για τη θεραπεία υπερτασικών ασθενών.