Ψάχνετε ένα τρόπο για να βελτιώσετε τη μνήμη σας, να αποκτήσετε έλεγχο των συναισθημάτων σας και να ενισχύσετε την ικανότητά σας να κάνετε πολλά πράγματα ταυτόχρονα; Μια νέα μελέτη μπορεί να αποτελεί ακριβώς το κίνητρο που χρειάζεστε για να βάλετε τη γιόγκα στη ζωή σας προς βελτίωση όλων αυτών των ζητημάτων.
Κι αυτό γιατί, η ανασκόπηση 11 ήδη δημοσιευμένων μελετών ανέδειξε μία σύνδεση ανάμεσα στις κινήσεις της γιόγκα, τον διαλογισμό και τις τεχνικές αναπνοής και στην αύξηση του μεγέθους σημαντικών περιοχών του εγκεφάλου, που εμπλέκονται στη σκέψη, τη λήψη αποφάσεων, τη μνήμη και τη ρύθμιση των συναισθημάτων.
Η εργασία αυτή δημοσιεύθηκε στο Brain Plasticity υποστηρίζοντας ότι τα εγκεφαλικά οφέλη της γιόγκα είναι παρόμοια με εκείνα της αερόβιας γυμναστικής, «ωστόσο χρειάζονται περισσότερες καλά ελεγχόμενες μελέτες παρεμβάσεων για να επιβεβαιώσουν τα αρχικά αυτά ευρήματα», σημειώνει η επίκουρη καθηγήτρια γεροντολογίας και ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Wayne, Jessica Damoiseaux, μία εκ των συγγραφέων της μελέτης.
Σε πέντε από τις 11 μελέτες οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την τεχνική απεικόνισης εγκεφάλου στους συμμετέχοντες, τόσο πριν την έναρξη όσο και μετά την ολοκλήρωση τουλάχιστον ενός προγράμματος hatha γιόγκα κάθε εβδομάδα για περίοδο 10-24 εβδομάδων. Στις υπόλοιπες μελέτες συγκρίθηκαν οι εγκεφαλικές εξετάσεις όσων ασχολούνταν τακτικά με τη γιόγκα με αυτές όσων δεν έχουν κάνει ποτέ τέτοιου είδους άσκηση.
Συνδυαστικά, οι μελέτες υπέδειξαν μία σύνδεση ανάμεσα στη γιόγκα και το αυξημένο μέγεθος του ιππόκαμπου του εγκεφάλου, περιοχή η οποία εμπλέκεται στη μνήμη και τη μάθηση, συρρικνώνεται με την ηλικία και είναι η πρώτη που επηρεάζεται από άνοια και νόσο Αλτσχάιμερ.
Φάνηκε, επίσης, ότι η γιόγκα ισχυροποιεί την αμυγδαλή (περιοχή που εμπλέκεται στα συναισθήματα), τον προμετωπιαίο φλοιό (περιοχή που εμπλέκεται στο πρόγραμμα και τη λήψη αποφάσεων) και τον φλοιό του προσαγωγίου (περιοχή που παίζει ρόλο στη ρύθμιση των συναισθημάτων, τη μάθηση και τη μνήμη). Οι ασχολούμενοι με τη γιόγκα αποδείχθηκαν, τέλος, καλύτεροι στα τεστ πνευματικής απόδοσης.
«Είναι αναρίθμητες οι μελέτες που δείχνουν ότι η νοητική και σωματική δραστηριότητα είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της εγκεφαλικής λειτουργίας, με μια πιθανή εξήγηση για την τόσο μεγάλη συνεισφορά της γιόγκα σε αυτό το κομμάτι να αφορά στο γεγονός ότι συνδυάζει σώμα και πνεύμα, ενεργοποιώντας έτσι πολλά εγκεφαλικά μονοπάτια. Αν, λοιπόν, κάποιος δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με τη γιόγκα αλλά θέλει να επωφεληθεί από τα πιθανά εγκεφαλικά πλεονεκτήματά της, αναμφίβολα τον συμβουλεύουμε να τη δοκιμάσει», καταλήγουν οι επιστήμονες.