Στον επιστημονικό κόσμο είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους και προβλήματα φυσιολογίας ιδιαίτερα στους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους. Τώρα, λοιπόν, σε νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Nutrition, οι επιστήμονες διερευνούν το ενδεχόμενο να επηρεάζει επίσης τη γνωστική λειτουργία και τη νοητική απόδοση στους ηλικιωμένους.
«Θεωρήσαμε πολύ σημαντικό να εξετάσουμε τη γνωστική απόδοση σε συνάρτηση με την αφυδάτωση και την πρόσληψη νερού στους γηραιότερους ενήλικες, οι οποίοι μπορεί να βρίσκονται σε κατάσταση αφυδάτωσης πολύ συχνά, λόγω απώλειας μυϊκής μάζας, μειωμένης νεφρικής λειτουργίας και σχετικών με το νερό ορμονικών σημάτων», εξηγεί η πρώτη συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Hilary Bethancourt από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια.
Εξίσου επιβλαβείς, η αφυδάτωση και η υπερβολική ενυδάτωση
Στη μελέτη τους, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα 2.506 συμμετεχόντων (1.271 γυναίκες και 1.235 άνδρες) άνω των 60 ετών, οι οποίοι έδωσαν δείγματα αίματος αλλά και πληροφορίες σχετικά με το τι κατανάλωσαν την ημέρα πριν την αιμοληψία.
Για να μετρήσουν τα επίπεδα ενυδάτωσης κάθε συμμετέχοντα, οι ερευνητές εξέτασαν τη συγκέντρωση διάφορων ουσιών και ενώσεων, όπως νάτριο, κάλιο, γλυκόζη και άζωτο ουρίας αίματος, ενώ για να αξιολογήσουν τη γνωστική τους λειτουργία τους υπέβαλαν σε διάφορα τεστ λεκτικής ευχέρειας, προσοχής και μνήμης εργασίας.
Εκ πρώτης όψεως, αναδείχθηκε ένας συσχετισμός ανάμεσα στη σωστή ενυδάτωση και την καλή βαθμολογία στα τεστ γνωστικής λειτουργίας, όμως τα αποτελέσματα έγιναν λιγότερο σαφή όταν οι ερευνητές προσάρμοσαν την ανάλυσή τους σε περισσότερες μεταβλητές.
«Όταν λάβαμε υπόψιν μας ηλικία, εκπαίδευση, διάρκεια ύπνου, επίπεδα φυσικής δραστηριότητας και κατάσταση διαβήτη και αναλύσαμε τα δεδομένα ξεχωριστά για άνδρες και γυναίκες, οι συσχετισμοί με την κατάσταση ενυδάτωσης και την πρόσληψη νερού ελαχιστοποιήθηκαν», ανέφερε χαρακτηριστικά η Δρ. Bethancourt.
Μόνο το ότι οι γυναίκες έδειχναν να έχουν χειρότερη γνωστική απόδοση είτε σε κατάσταση αφυδάτωσης είτε σε κατάσταση υπερβολικής ενυδάτωσης φάνηκε αξιόλογο στους επιστήμονες μετά την προσαρμογή στους παράγοντες του τρόπου ζωής.
Το ενδιαφέρον, μάλιστα, είναι ότι το τεστ στο οποίο παρατηρήθηκε το εν λόγω φαινόμενο ήταν αυτό της προσοχής, η οποία, όπως έχουν αναδείξει και άλλες έρευνες, ενδέχεται να είναι ένα από τα γνωστικά πεδία που επηρεάζονται περισσότερο από την κατάσταση αφυδάτωσης.
Παρόλα αυτά, οι ερευνητές εξακολουθούν να μη μπορούν να επιβεβαιώσουν αν τα μη ιδανικά επίπεδα ενυδάτωσης προκαλούσαν τη χειρότερη γνωστική απόδοση ή αν τα άτομα που είχαν ήδη κάποιες γνωστικές βλάβες ήταν πιθανότερο να πίνουν περισσότερα ή λιγότερα υγρά. Αδυνατούσαν, επίσης, να εξηγήσουν την απουσία σύνδεσης μεταξύ των επιπέδων ενυδάτωσης και της γνωστικής απόδοσης στους γηραιότερους άνδρες.
Παρόλα αυτά, ο συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Asher Rosinger, συμβουλεύει τους ηλικιωμένους ανθρώπους να μεριμνούν για τη σωστή ενυδάτωσή τους έτσι ώστε να μη θέτουν την υγεία τους σε κίνδυνο.
«Καθώς οι ηλικιωμένοι σπάνια αισθάνονται δίψα όταν το σώμα τους φτάνει σε κατάσταση αφυδάτωσης και παίρνουν και διουρητικά που αυξάνουν την έκκριση αλάτων, είναι σημαντικό να κατανοήσουν τα συμπτώματα τόσο της αφυδάτωσης όσο και την υπερβολικής ενυδάτωσης ώστε να προστατευθούν αναλόγως», σχολιάζει καταληκτικά ο ειδικός.