Μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American College of Cardiology υποδεικνύει ότι οι άνθρωποι που αρχίζουν να προπονούνται για τον μαραθώνιο μπορούν να αποκομίσουν διάφορα οφέλη για την υγεία τους, με το κυριότερο το ότι η προπόνηση συμβάλλει στην αναζωογόνηση του αγγειακού τους συστήματος μέσα σε μόλις έξι μήνες.
Όπως αποδείχθηκε από τα αποτελέσματα της μελέτης, στους νέους μαραθωνοδρόμους η προπόνηση και η ολοκλήρωση του μαραθωνίου σχετίστηκε με μείωση στην αρτηριακή πίεση και την αορτική δυσκαμψία στους υγιείς συμμετέχοντες, καταστάσεις ισότιμες με μια μείωση της τάξης των τεσσάρων ετών στην αγγειακή ηλικία. Τα μεγαλύτερα οφέλη, μάλιστα, αφορούσαν τους γηραιότερους και βραδύτερους άνδρες μαραθωνοδρόμους με υψηλότερη αρχική αρτηριακή πίεση.
Πιο αναλυτικά, οι ερευνητές με επικεφαλής τη Charlotte H. Manisty από το Ινστιτούτο Καρδιαγγειακών Επιστημών του Πανεπιστημιακού Κολεγίου και το Καρδιολογικό Κέντρο Barts του Λονδίνου, χρησιμοποίησαν μια κοόρτη 138 υγειών, νέων μαραθωνοδρόμων, τους οποίους εξέτασαν πριν την έναρξη της προπόνησης και μετά την ολοκλήρωση του μαραθωνίου για να προσδιορίσουν αν η αορτική δυσκαμψία που οφείλεται στην ηλικία μπορεί να αναστραφεί με κάποιο είδος άσκησης.
Οι συμμετέχοντες (49% άνδρες 37 ετών κατά μέσο όρο) δεν είχαν κάποιο σημαντικό ιατρικό ή καρδιακό ιστορικό και δεν είχαν τρέξει ποτέ περισσότερο από δύο συνολικά ώρες μέσα σε μια εβδομάδα. Από αυτούς εξαιρέθηκαν όσοι παρουσίασαν κάποια προϋπάρχουσα καρδιακή πάθηση στις προκαταρκτικές έρευνες ή αντενδείξεις στην καρδιαγγειακή μαγνητική τομογραφία.
Οι ερευνητές πραγματοποίησαν όλες τις μετρήσεις έξι μήνες πριν την έναρξη της προπόνησης των συμμετεχόντων για τον μαραθώνιο και τις επανέλαβαν μέσα σε τρεις εβδομάδες μετά την ολοκλήρωσή του, αλλά όχι νωρίτερα από μία εβδομάδα έτσι ώστε να αποφύγουν τις έντονες επιδράσεις της άσκησης. Οι αξιολογήσεις περιελάμβαναν μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης και της αορτικής δυσκαμψίας μέσω καρδιαγγειακής μαγνητικής τομογραφίας, ενώ η βιολογική αορτική ηλικία καθορίστηκε από τη σχέση μεταξύ της ηλικίας του κάθε συμμετέχοντα και της αορτικής δυσκαμψίας σε τρία σημεία της αορτής.
Ο μέσος χρόνος προπόνησης για το μαραθώνιο ήταν 5,4 ώρες για τις γυναίκες και 4,5 ώρες για τους άνδρες, με τα αποτελέσματα να δείχνουν ότι τελικά η προπόνηση μείωσε τη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση κατά 4 και 5 mmHg αντίστοιχα. Γενικά, με την προπόνηση μειώθηκε και η αορτική δυσκαμψία, η οποία ήταν πιο εμφανής στο περιφερικό επίπεδο της αορτής με αυξήσεις κατά 9% στη διατασιμότητα, δηλαδή την ικανότητα διαστολής λόγω πίεσης. Πρόκειται για ποσοστά αντίστοιχα με μείωση της αορτικής ηλικίας κατά σχεδόν τέσσερα χρόνια.
«Η μελέτη μας δείχνει ότι είναι πιθανό να μπορούμε να αναστρέψουμε τις συνέπειες της γήρανσης των αιμοφόρων αγγείων μέσω άσκησης μέσα σε μόλις έξι μήνες. Τα οφέλη αυτά παρατηρήθηκαν σε γενικά υγιή άτομα διάφορων ηλικιών, με τους χρόνους που ολοκλήρωναν τον μαραθώνιο σε κάθε περίπτωση να είναι ενδεικτικοί της εφικτής προπόνησης στους αρχάριους συμμετέχοντες», αναφέρει η Δρ. Manisty.
Σημειώνεται, τέλος, ότι παρόλο που στη μελέτη συμμετείχαν μόνο υγιείς συμμετέχοντες, εκείνοι με υπέρταση και πιο σκληρές, δύσκαμπτες αρτηρίες ενδεχομένως να έχουν ακόμα μεγαλύτερη καρδιαγγειακή απόκριση στην άσκηση.